Omdat de eenzaamheid van bejaarden bijna een even grote bezorgdheid is voor de woonzorgcentra, gaat de Vlaamse regering budget vrijmaken om tablets te schenken.

Op woensdag ontstond heel wat commotie toen de Nationale Veiligheidsraad, onder leiding van premier Sophie Wilmès, aankondigde dat beperkt bezoek weer toegelaten zou kunnen worden in de woonzorgcentra. Die versoepeling kwam er omdat bejaarden die bespaard blijven van het coronavirus zwaar lijden onder gevoelens van isolatie en eenzaamheid. Toch kwam er vooral vanuit de zorgsector zwaar verzet op de beslissing. Volgens hen was het risico nog veel te groot om al bezoek van buitenaf toe te laten, en zou dit de gezondheid van zowel de inwoners als het personeel in de woonzorgcentra kunnen bedreigen.

De Vlaamse regering ging al vrij snel overstag en besloot om het bezoek toch nog niet toe te laten. Er wordt nu verder naar een oplossing gezocht om het leven van de gezonde bejaarden toch war draaglijker te maken. En die denken ze gevonden te hebben in de vorm van tablets.

375.000 euro

De Vlaamse regering wil tablets schenken aan woonzorgcentra, zodat de inwoners toch in contact kunnen blijven met hun familie. Volgens Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke, die zich zelf in het midden van de storm bevond, zouden bij de tablets eenvoudige handleidingen meegeleverd worden. Er zal ook een telefonische hulplijn worden voorzien. Op die manier wil men het de bejaarden zo eenvoudig maken om de digitale boodschappen die hun familie kan inspreken zelf te bekijken, zodat het personeel niet voortdurend als technisch assistent moet optreden.

De Vlaamse regering zal hier in totaal een budget van 375.000 euro voor voorzien. 250.000 euro komt uit het kabinet van Wouter Beke zelf, het kabinet van minister Bart Somers draagt ook nog eens 125.000 bij. Het geld wordt gebruikt om projecten van Deloitte, Close the Gap en de Vrije Universiteit Brussel te ondersteunen. Zij kopen oude tablets en laptops op om ze weer operationeel te maken voor wie ze een tweede leven kan geven, zoals bejaarden en arme schoolkinderen. Iedereen die wil, kan het project steunen via www.virtualhug.net.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here