België is Nederland voorbijgestoken in de The 2015 Global Retail E-Commerce Index. Dit is een jaarlijkse rangschikking die het groeipotentieel van dertig landen weergeeft op het vlak van e-commerce.


België is bezig met een inhaalslag op het gebied van e-commerce en dat uit zich in de cijfers. België is Nederland voorbijgestoken in de The 2015 Global Retail E-Commerce Index.

Snelste stijger


De Global Retail E-Commerce Index is een jaarlijkse rangschikking die het groeipotentieel van dertig landen weergeeft op het vlak van e-commerce. Opvallend is dat België de snelste stijger is op deze lijst van 30 landen. 

De lijst wordt jaarlijks samengesteld door ATKearney. In het bijhorende rapport vindt het bureau vooral de goede infrastructuur van België positief. Ook het groeiend aantal online kopers zorgt mee voor de groei. De helft van ons land bestelt nu reeds online en dat aandeel moet nog verder stijgen.

Laatbloeier

ATKearney verwacht voor ons land een jaarlijkse groei van 25 procent tot aan 2020. Vooral voeding, kledij en elektronische apparatuur kunnen online nog groeien.

Het bureau haalt aan dat België inzake e-commerce vooral een laatbloeier is. Met als gevolg dat vooral buitenlandse spelers inzake e-commerce de lakens uitdelen. Het verwijst dan naar het Duitse Otto (3Suisse) het Nederlandse bol.com en de Franse versie van Amazon.

Vanden Borre

Belgische aanbieders halen de achterstand snel in en ATKearney wijst onder meer op supermarkt Colruyt met diens Collect&Go dienst. Delhaize heeft zijn online verkoop met 48 procent zien stijgen en heeft fors geïnvesteerd in e-commerce.

Ook Vanden Borre wordt vernoemd in het rapport, en geroemd voor diens multichannel aanpak. Tenslotte krijgt ook de pakjesdienst Kiala een pluim van ATKearney. Deze dienst met de bekende ophaalpunten werd in 2012 overgenomen door UPS.
 

 


William Visterin is B2B hoofdredacteur bij Minoc Media Services. Hij staat in voor het vakblad Smart Business en de seminar reeks Business Meets IT, waar hij ook als keynote spreker fungeert. Ook een flink deel van de zakelijke content en research (over oa cloud, datacenter, mobile, security, business software, outsourcing, telecom,…) is van zijn hand. William schrijft én spreekt over IT, telecom, internet en business, en het liefst zelfs over allevier tegelijk.