Nieuws

YouTube organiseert gratis filmfestival

Filmliefhebbers kunnen toch nog volledig aan hun trekken komen, tijdens een gratis filmfestival dat digitaal via YouTube uitgezonden zal worden.

Ook de internationale filmfestivals kunnen door de globale coronapandemie niet doorgaan. Enkele bekende events die normaal gezien rond deze tijd zouden plaatsvinden, zijn het filmfestival van Cannes (12 tot 23 mei) en van New York (15-26 april). Ook voor andere grote internationale festivals zoals dat van Venetië (2-12 september) en Toronto (13-19 september) ziet het er maar somber uit.

Zoals in veel entertainmentsectoren die verstoord worden, zoeken organisatoren van de filmfestivals naar digitale oplossingen. En die oplossing ligt eigenlijk vrij voorhanden: YouTube. Tribeca, de organisator van het filmfestival van New York, kondigde in The Hollywood Reporter het filmfestival We Are One aan. Het is een samenwerking tussen alle grote filmfestivals.

We Are One

Het digitale filmfestival zal georganiseerd worden van 29 mei tot en met 7 juni. Tijdens die 10 dagen zal een ruim aanbod aan films kunnen gestreamd worden via YouTube. Het gaat om films die anders zouden getoond worden op de festivals zelf. Een exact programma is nog niet bekend, maar volgens Tribeca zal het een mix zijn tussen nieuwe en klassieke films. Of daar ook exclusieve premières zullen tussenzitten, dat zullen we moeten afwachten.

YouTube staat niet echt gekend als een filmmedium. Je kan er wel een ruime collectie van filmtrailers en -scènes terugvinden, en volledige films kunnen ook wel bekeken worden tegen betaling. Tijdens het filmfestival zullen alle films gratis via een livestream worden getoond. Deelnemers kunnen links vinden naar hulp- en gezondheidsorganisaties die strijden tegen het coronavirus, om vrijblijvende donaties te geven.

Tribeca kondigt in het artikel in Hollywood artikel ook een samenwerking aan met Amazon Prime Video om een deel van het filmaanbod van het festival aan te bieden. Of andere filmfestivals hier ook in zullen volgen, is nog niet bekend. Het biedt filmmakers en productiestudio’s in ieder geval nieuwe alternatieven om hun laatste werk toch nog te tonen aan het grote publiek. Ook de filmstudio heeft door de coronacrisis zeer moeilijk, en de release van heel wat grote producties werd al uitgesteld. En ook voor wie de cinema een klein beetje mist, kunnen dergelijke initiatieven de leegte toch wat opvullen.  

filmontspanningyoutube

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals