Afbeelding: Het Laatste Nieuws

Om de herinnering aan de vermoorde Julie Van Espen levende te houden, lanceren verscheidene organisaties deze week de online campagne ‘Bloom for Change’.

Precies één jaar geleden ging er een schokgolf door ons land toen de 23-jarige studente Julie Van Espen dood werd teruggevonden in het Albertkanaal. Ze werd het slachtoffer van een daad van seksueel geweld. Het tragische incident werd toegeschreven aan een gerechtelijke dwaling. De dader, de 39-jarige Steve Bakelmans, was tot 4 jaar celstraf veroordeeld voor een eerdere verkrachtingszaak. Maar in afwachting van de behandeling van het beroep dat hij tegen die veroordeling aantekende, liep Bakelmans voorwaardelijk op vrije voeten rond.

Sindsdien hebben de familieleden en vrienden van Julie Van Espen veel inspanningen geleverd om de dood van de jonge vrouw niet in de doofpot te doen belanden. Op 12 mei 2019 werd in samenwerking met Punt vzw een stille mars georganiseerd tegen seksueel geweld (op vrouwen), waar 15.000 mensen aan deelnamen. Sindsdien volgden nog initiatieven om aandacht te vestigen op de problematiek. In februari schreven de ouders van Julie nog een open brief aan de koning en de politici van ons land.

Bloom for Change

Een nieuwe protestmars organiseren is omwille van de coronamaatregelen dit jaar uiteraard niet mogelijk. Maar dat betekent allerminst dat Julie Van Espen vergeten is. Punt vzw organiseert dit jaar een online campagne genaamd ‘Bloom for Change’. De campagne tegen seksueel geweld wordt ondersteund door talloze organisaties zoals Amnesty International, Sensoa, Child Focus en CAW. Er is gekozen voor een online campagne zodat iedereen vanuit hun kot zijn of haar steentje kan bijdragen.

Bloemen zullen centraal staan in de campagne. Voor Ayke Gubbels, één van de drijvende krachten achter de stille mars vorig jaar en de campagne dit jaar, staan bloemen symbool voor hoop en verandering. Een illustratie werd ontwikkeld door Laura Janssens. Het is de bedoeling dat die op 12 mei zoveel mogelijk rondgaat op verscheidene sociale media. In afwachting van 12 mei circuleert er op Facebook ook al een speciale kader die je aan je profielfoto kan toevoegen.

De campagne ‘Bloom for Change’ steunen kan door simpelweg je profielfoto aan te passen.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here