‘Ziektesymptomen googelen leidt meestal tot een verkeerde diagnose’
Wanneer we ons wat ziekjes voelen, is het soms verleidelijk om online onze symptomen op te zoeken in plaats van naar de dokter te gaan. Maar dat doe je beter niet. Uit een recente studie blijkt dat online medische tools verre van perfect werken, en vaak een verkeerde diagnose geven.
Onderzoekers van de Edith Cowan University in Perth, Australië, onderzochten de accuraatheid van 36 online tools die ziektesymptomen checken en op basis daarvan een diagnose stellen. De resultaten van de studie waren best onrustwekkend. Slechts in één op de drie zoekopdrachten was de eerste diagnose die werd gegeven de juiste. Voor ongeveer de helft van de gevallen stond een juiste diagnose in de top drie van de zoekresultaten. Ook het advies voor een verdere behandeling was niet altijd even betrouwbaar: ongeveer één op de twee keer gaven de online tools een goed advies.
Cyberchondrie
Dus ook al kan het verleidelijk om even snel ‘Dokter Google’ te raadplegen wanneer je ziek bent, bel je toch best naar je huisarts, concludeert Michella Hill die de onderzoekspaper schreef. Toch leiden veel mensen aan de ziekte ‘cyberchrondrie’, zoals het obsessief zoeken naar ziektesymptomen op het internet genoemd wordt. Volgens schattingen zou er wereldwijd elke minuut 70.000 keer informatie over ziektesymptomen of behandelingen opgevraagd worden via Google.
Omdat de informatie die we krijgen niet altijd even betrouwbaar is, kan dit zeer gevaarlijk zijn. Een verkeerde diagnose kan iemand een vals gevoel van zekerheid geven, wanneer een zoekmachine hem of haar vertelt dat er niet zoveel aan de hand is. Online zoekmachines hebben geen kennis van iemands medische voorgeschiedenis, en kunnen ook geen rekening houden met symptomen die je niet ingeeft.
Toch willen de onderzoekers die online tools niet volledig afkraken. Ze kunnen wel degelijk als een goede bron dienen om informatie over bepaalde ziekten op te zoeken nadat een medische expert de diagnose gesteld heeft. Ze moeten dus eerder als een aanvulling dan een vervanging van de consulatie gezien worden. Op zijn website waarschuwt het Vlaamse Medisch Centrum ook voor het gebruik van ‘Dokter Google’ als primaire bron van medische informatie.