Nieuws

Is Anonymous terug van weggeweest?

Enkele hackeraanvallen gelinkt aan het overlijden van George Floyd en de protesten in Amerika, doen geruchten opwaaien dat het beruchte hackerscollectief Anonymous opnieuw actief is.

De dood van George Floyd heeft heel wat in beweging gezet in de Verenigde Staten. Je hebt ongetwijfeld gelezen over de protesten in verschillende Amerikaanse steden en de daarbij horende rellen tussen betogers en politiediensten. Maar ook online gebeuren protestacties. Zo werd de website van de politiediensten van Minneapolis offline gehaald door een DDoS-aanval (Destributed Denial of Service). Dat is een laagdrempelige maar effectieve techniek waarbij een server overladen wordt met data tot die het simpelweg niet meer aankan. Ook werd een database met namen en wachtwoorden van politieagenten openbaar gemaakt.

Een website van de Verenigde Naties werd dan weer omgetoverd tot een memorialpagina voor Floyd. Het logo dat daarbij staat doet vermoeden dat er een oude bekende achter die actie zat: Anonymous.

Wie zit hier achter?

Het werk van Anonymous?

Het hackerscollectief Anonymous dat zichzelf als ‘hacktivisten’ omschrijft maakte furore in de beginjaren van dit decennium. Maar sinds het jaar 2015 dat afgesloten werd met een grootschalige (maar uiteindelijk onsuccesvolle) campagne tegen Donald Trump om zijn verkiezing te saboteren, was Anonymous van de radar verdwenen. Het meest opvallende kenmerk van Anonymous zijn uiteraard de maskers, geïnspireerd op de film V for Vendetta.

Anonymous werd iconisch omwille van de Guy Fawkes-maskers. Afbeelding: Het Laatste Nieuws (2015).

Het feit dat mensen denken dat Anonymous zich weer aan het roeren is, komt omdat de beweging in het verleden al vaker rond rassenkwesties gehandeld heeft. Toen in 2014 Michael Brown in de stad Ferguson doodgeschoten werd bij een politie-interventie, legde de groep de website van de stad stil. Anonymous voerde een jaar later een campagne tegen de Ku Klux Klan door de identiteit van de Klan-leden bekend te maken. Maar evengoed richtte Anonymous zijn pijlen op Black Lives Matter omdat die zich schuldig maakte aan racisme tegen blanken. Anonymous was altijd een open beweging waar iedereen ongeacht zijn politieke mening zich bij kan aansluiten. Het willen omverwerpen van de macht van het ‘politieke establishment’ en invloedrijke bedrijven of actiegroepen is wel een vaak terugkerend thema in hun campagnes.

Ook de DDoS-techniek waarmee de website van de politie van Minneapolis werd aangevallen, kan snel teruggebracht worden naar Anonymous. Hackers gebruikten de techniek in 2008 al om de sekte Scientology aan te vallen. Kort na het overlijden van George Floyd werd op Facebook een video gedeeld waarin iemand met het bekende masker op waarschuwt dat er acties zouden komen. De pagina waarvan die video kwam staat wel bekend om het verspreiden van twijfelachtige samenzweringstheorieën.

Oudere datalekken

Veiligheidsonderzoekers zijn wel voorzichtiger om te claimen dat Anonymous weer aan het werk is. Een onderzoeker van Microsoft genaamd Troy Hunt zegt dat er voorlopig nog geen bewijs is dat de servers van de politie daadwerkelijk gehackt werden. De gelekte database kan evengoed nog een gevolg zijn van oudere datalekken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business