[Partner info] 4 tips voor betere WiFi in thuiswerktijden

WiFi
Nu we massaal thuiswerken merken we echt de snelheidslimieten van onze WiFi. Daar verander je eenvoudig iets aan.

Het belangrijkste dat je moet weten is dat de theoretische snelheid en de effectieve snelheid nooit identiek zijn. De snelheid die je internetprovider kan leveren zal in de praktijk lager liggen als je bijvoorbeeld verder van de router verwijderd bent. Ook de stabiliteit van de draadloze verbinding neemt op die manier af.

Overstappen van internetprovider of abonnement

De internetprovider levert een theoretische maximale internetsnelheid. Bij internetprovider Telenet varieert die maximale snelheid van 100 Mbps (Basic Internet) tot 1.000 Mbps (Giga Speedboost). De snelheid van je internet (met uitzondering van het intern netwerk) kan dan ook nooit sneller zijn dan de maximale theoretische snelheid die de internetprovider garandeert. Daarnaast is die snelheid soms beperkt tot een bepaalde downloadlimiet en surf je automatisch trager wanneer je die limiet overschrijdt. Voor een snellere internetverbinding kan het dan ook noodzakelijk zijn om over te stappen. De keuze is groot, maar er zijn wel talloze tools die goedkoop internet vergelijken mogelijk maken.

Inspecteer de router

Hoewel internetproviders een theoretische snelheid beloven, zal je die in de praktijk niet altijd behalen. En dat heeft met verschillende factoren te maken. In de eerste plaats kan het probleem bijvoorbeeld al bij je router liggen. Zeker als je router niet centraal staat maar bijvoorbeeld in de berging te vinden is, maak je het jezelf moeilijk. Over grotere afstanden treedt er altijd verlies op en ook in verre kamers of op de tweede verdieping is het niet gek dat je wifi niet naar behoren functioneert. Het kan dan ook lonen om te kiezen voor een router met een groter bereik. Zit je wel heel ver van de router? Dan is een mesh-netwerk een beter idee. Dan heb je geen ethernetkabel nodig maar heb je toch overal in huis een goede draadloze verbinding.

Upgrade zo nodig de wifi-adapter

Wat velen nog vergeten is dat het aanpassen van de router nog niet meteen alles oplost. Als je nieuwe router de nieuwste standaard ondersteunt en de WiFi-adapter van je laptop niet, blijf je met hetzelfde probleem zitten. Je moet er dan ook voor zorgen dat de wifi-adapter ook de hogere snelheden aankan. Kijk daarom even of je de laatste drivers wel hebt geïnstalleerd. Bij een oude laptop moet je daarvoor al eens de netwerkkaart vervangen, in dat geval is het misschien wel beter om meteen een nieuw toestel te kopen of om te kiezen voor een bekabelde verbinding.

Of kies gewoon voor de kabel

Het beste resultaat verkrijg je nog steeds via een bekabelde verbinding. Dankzij een bekabelde verbinding heb je een stabiele internetverbinding en treedt er ook veel minder snelheidsverlies op. Als je een ethernetkabel hebt, krijgt die kabel dan ook altijd de voorkeur op het draadloos wifi-signaal. Als je loze leidingen hebt kan je ook altijd glasvezelinternet overwegen en glasvezelkabels leggen. Uiteraard moet je dan ook wel een glasvezelaansluiting hebben, maar tegenwoordig regelen de meeste internetproviders het gewoon gratis bij het afnemen van een abonnement. Enkel als je een grote voortuin hebt, rekenen ze soms nog eens kosten aan voor de ondergrondse werken.

Dit artikel is geschreven door een van onze partners. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business