Het gerucht dat Apple een ARM-processor voor Macs zelf gaat ontwikkelen, zal vermoedelijk tijdens WWDC bevestigd worden. Dat betekent het einde van de samenwerking tussen Apple en Intel.

Advertentie

Als we Bloomberg mogen geloven, dan zal Apple tijdens zijn jaarlijkse WWDC-conferentie belangrijk nieuws aankondigen, namelijk dat Apple zelf een ARM-processor voor Macs zal ontwikkelen in plaats van chips bij Intel aan te kopen. Zo zal er een einde komen aan een stroom van geruchten die al jaren meegaat.

Apple zou niet langer meer tevreden geweest zijn over de prestatieverhogingen die Intel elk jaar doorvoert voor zijn computerchips. Die zouden niet meer op het premium niveau van de Mac zitten. Bovendien gebruikt Apple de ARM-structuur al om chips voor iPhones en iPads zelf te ontwikkelen, dus de technologie is al in huis. Een ARM-processor biedt heel wat voordelen: ze zijn sterker uitgerust voor grafische en AI-toepassingen, en zijn stroomzuiniger. Met de nieuwe chips moet Apple in de toekomst in staat zijn nog lichtere en dunnere laptops te maken.

Het zat er aan te komen

Dat de samenwerking tussen Apple en Intel niet eeuwig zou duren, dat stond eigenlijk al enkele jaren in de sterren geschreven. De eerste geruchten dat Apple zijn eigen chips zou fabriceren, dateren al van 2012. Toen startte Apple al met de eerste interne experimenten. In 2018 schreef hetzelfde Bloomberg dat de overstap naar de ARM-processor komende was. Maar het heeft uiteindelijk tot dit jaar geduurd voor de technologie volledig klaar was. Dat werd in februari voorspeld door Apple-analist Ming-Chi Kuo.

Concreet betekent dat dat Apple voor het eerst in zijn geschiedenis zelfs chips zal ontwikkelen voor Macs. Tot 1990 was Motorola, dat je wellicht beter kent als smartphonefabrikant, de vaste leverancier voor Apple. Apple schakelde daarna over naar PowerPC, om dat bedrijf te vervangen door Intel in 2005. Maar ook het huwelijk tussen Apple en Intel dreigt na 15 jaar op de klippen te komen. Apple treedt daarmee in de voetsporen van onder andere Microsoft, Lenovo en Samsung, die eerder al Intel de rug hebben toegekeerd om zelf hun chips te maken.

De eerste Mac met de zelfontworpen ARM-processor zou dan in 2021 op de markt verschijnen. Die tijdlijn, alsook die van de officiële aankondiging, is nog niet bevestigd door Apple zelf, en kan dus nog afwijken. Zowel de iPhonebouwer als Intel wilden niet reageren op het artikel van Bloomberg. WWDC start in de week van 22 juni. Dan zullen we meer te weten komen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here