Nieuws

Het einde van de Segway: de ‘toekomst van transport’ is verleden tijd

Nog geen twintig jaar nadat de allereerste Segway werd voorgesteld als ‘de toekomst van het transport’, zal de laatste Segway van de transportband rollen.

De Segway zou een van de grote uitvindingen van de eenentwintigste eeuw zijn. Dat waren de verwachtingen althans in 2001. Het Amerikaanse bedrijf Segway Inc. stelt in december de allereerste Segway Personal Transporter voor. Meteen worden grote woorden in de mond genomen. Omwille van zijn wendbaarheid en de beperkte ruimte die het inneemt op de openbare weg, zou het nieuwe transportmiddel in geen tijd uitgroeien tot het ‘transport van de toekomst’.

Twintig jaar geladen zijn die voorspellingen niet uitgekomen. De Segway heeft al enkele jaren geleden plaats moeten maken voor nieuwe vormen van elektrische mobiliteit zoals de hoverboard en elektrische step, die vaak goedkoper zijn. Het Chinese bedrijf Ninebot, dat in 2015 de belangrijkste producent was, heeft bekend gemaakt dat op 15 juli de allerlaatste Segway van de transportband rolt. Ninebot produceert ook elektrische steps.

Veel te duur

Hoeveel mensen ken je die een Segway hebben? Als je al één persoon kent, dan is dat veel. De vaak hoge kostprijs is maar één van de redenen. De goedkoopste modellen van Ninebot zijn met een prijs van rond de €400 best nog wel betaalbaar, maar sommigen Segways kosten duizenden euro’s. Ze worden vandaag de dag eigenlijk eerder gebruikt door politiediensten om zich sneller door de straten te verplaatsen, en ook in de toeristische sector zijn ze populair. In Brugge bijvoorbeeld kan je een gidstoer op de Segway nemen.

Dat Segways niet meer nieuw gemaakt worden, betekent niet dat ze ook onmiddellijk uit het straatbeeld zulle verdwijnen. Mathias Wentein, die de gidstours in Brugge organiseert, vertelde in een interview met Radio 2 dat een Segway een duurzaam product is dat niet veel onderhoud nodig heeft. Heb je er toch ooit één in huis gehaald, dan zal je die dus nog wel even kunnen gebruiken.

Beroemde accidenten

Waar de Segway vooral door herinnerd wordt, is de stunteligheid van de meeste mensen die er op kropen. Het kan even duren vooraleer je het besturen van de machine onder de knie hebt. Filmpjes van accidenten veroorzaakt door een klungelige bestuurder zijn dan ook rijkelijk te vinden op het internet. Één van de bekendste incidenten gebeurde ongetwijfeld op het wereldkampioenschap atletiek in 2015. Nadat Usain Bolt het goud behaalde op de 200m, werd hij omvergekegeld door een cameraman op een Segway.

Maar nog heel wat andere bekende personen zoals Katy Perry, George Bush en YouTuber PewdiePie hebben op hilarische wijze gefaald met de instabiele tweewieler. Één accident kende een zeer tragische afloop: Jim Heselden, één van de geestesvaders, kwam in 2010 op 62-jarige leeftijd om het leven nadat hij met zijn eigen uitvinding in een ravijn stortte.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business