Nieuws

Waze: “Belgisch verkeer weer bijna op normale niveau”

Gegevens van de navigatieapp Waze vertellen dat het verkeer in België nog maar 6% van zijn normale niveau verwijderd is.

Vergeet het telewerken en thuisblijven door de coronamaatregelen al maar opnieuw: de ellendige files zijn weer helemaal terug. Dat vertellen niet enkel de file-updates die we elk uur op de radio horen ons, maar ook cijfers die Waze gepubliceerd heeft. De navigatieapplicatie heeft wereldwijd 130 miljoen gebruikers, en kan op basis van zijn gebruikersdata redelijk accurate berekeningen maken van het verkeersniveau op de wegen van een land.

Waze bracht de evolutie van het verkeersniveau van de Belgische wegen van begin maart tot 21 juni in kaart. Zoals je zou kunnen verwachten, was er bij het ingaan van de lockdown een spectaculaire daling in het verkeersniveau vast te stellen. Het aantal afgelegde kilometers van Waze-gebruikers in België daalde tijdens de maand maart met maar liefst 85%.

Gaandeweg gingen we opnieuw meer de auto nemen, en dat zien we ook terug in de grafieken van Waze. Op 21 juni was alles weer bijna zoals normaal. Omdat veel mensen nog wel steeds vanuit thuis werken, is het verkeerspeil nog iets langer dan gewoon, maar het verschil is nu nog maar 6% met het verkeer dat we gewend zijn. Vooral Antwerpen is stilaan weer naar zijn normale niveau aan het groeiend. Het is dus weer aanschuiven op de Antwerpse Ring en aan de Kennedytunnel alsof er niets gebeurd is.

Een kijkje op de Europese wegen

Kijken we naar onze buurlanden en de rest van Europa, dan zien we logischerwijs overal een sterke stijging van het aantal afgelegde kilometers in vergelijking met de maart. Frankrijk en Nederland zijn er weer helemaal bovenop, in Italië stelt Waze zelfs vast dat er tot 14% meer kilometers worden gereden door gebruikers. In Duitsland en Luxemburg is er nog steeds een verschil van meer dan 10% vast te stellen, maar Waze voorspelt dat het verkeer in deze twee landen er ook weer snel bovenop zal komen.

Twee landen opvallend ver verwijderd van hun normale verkeersniveau. Zowel in het Verenigd Koninkrijk en Spanje is het verschil in afgelegde kilometers nog steeds 39% minder. Mogelijke verklaringen zijn dat het Verenigd Koninkrijk het aantal toegenomen besmettingen moeilijker onder controle krijgt, en in Spanje op 21 juni nog redelijk strenge coronamaatregelen golden. Wil je de cijfers per land meer in detail bestuderen, dan kan via de website van Waze. Je kan cijfers bekijken voor stedelijke en landelijke gebieden.

Rijd jij ondertussen al weer bijna evenveel met de wagen als voor de lockdown? Laat het ons weten in de reacties!

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business