De kogel is door de kerk: er komt toch een contact tracing app voor ons land. Die zou vanaf september klaar moeten zijn voor gebruik.

De discussie of er voor Belgische burgers een corona-app moet komen heeft veel verschillende bochten genomen, maar de app komt er nu wel degelijk. Karine Moykens van het Interfederaal Comité Testing & Tracing bevestigde in het Radio 2-programma De Ochtend dat de app in volle ontwikkelingsfase zit en vanaf september klaar zal zijn voor gebruik.

Ook wij hebben ondertussen al vele artikels besteed aan de vraag of de app er nu wel of niet komt. Aanvankelijk leek onze regering vooral te willen inzetten op manuele contactopsporing, maar dat systeem blijkt ook nu nog steeds moeilijk te functioneren. Daarom gaf de regering half juni groen licht aan het comité voor een contact tracing app.

Het systeem werkt op een vrij gelijkaardige manier van eerdere systemen die we hebben besproken. Via bluetooth maakt je smartphone verbinding met omliggende smartphones en registreert het systeem automatisch bij wie je in de buurt bent. Blijkt het dat je besmet bent geraakt met het coronavirus, dan worden die personen verwittigd. Omgekeerd zal je ook een verwittiging krijgen als je contact hebt gehad met een besmet persoon.

Privacy

Wie zich nu zorgen maakt om de privacy, bij de ontwikkeling van de app werd aan dit aspect veel aandacht besteed. De Belgische app maakt gebruik van hetzelfde systeem dat ook Nederland, Duitsland en Zwitserland gebruiken voor hun contact tracing app. Het systeem zou het veiligste zijn dat op dit moment voorhanden is. De code die je ingeeft is met een encryptiesleutel beveiligd zodat je gegevens en identiteit geheim blijven. Het gebruiken van de app is volledig vrijwillig.

Dat de app vanaf september klaar is voor gebruik, is op vlak van timing ook een zeer goede zaak. Met het toelaten van culturele evenementen indoor- en outdoor en mensen die terugkomen van reizen naar het buitenland, zullen de persoonlijke bubbels groter worden en bijgevolg ook het risico op een heropflakkering. De manuele contactopsporingmanieren zullen naast de app blijven verder bestaan.

Vind jij het invoeren van een contact tracing app een goede zaak? En ben je van plan de app te downloaden? Laat het weten in de reacties!

2 REACTIES

  1. Langs de ene kant zijn mensen allergisch aan het ‘eventueel’ inleveren op hun privacy maar langs de andere kant is hun ganse bestaan terug te vinden op de sociale media.
    Om het corona virus echt onder controle te krijgen wil ik gerust de voorgestelde app installeren.

  2. Ik heb deelgenomen aan een interview hierover met de overheid.
    Voor mij mag deze app zelfs verplicht worden!!
    Als je bang bent van je privacy, ontwijk dan maar eens de anpr camera’s en zet je gsm uit.
    snappie?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here