Nieuws

Slack start antitrustprocedure bij EU tegen Microsoft Teams

Volgens Slack dringt Microsoft het gebruik van de videochatapplicatie Teams op aan alle Office 365-gebruikers, wat oneerlijke concurrentie voor hen is.

Slack en Microsoft Teams zijn al langer gezworen rivalen. Die concurrentiestrijd begon al bij de lancering van Teams in 2017, toen Slack lichtjes ironisch een advertentie in kranten liet publiceren om de applicatie van Microsoft te ‘verwelkomen’. Maar toen Teams hen vorig jaar voorbij stak in aantal dagelijkse gebruikers, was Slack het lachen ontgaan.

Die concurrentiestrijd is tijdens de coronacrisis alleen maar heviger geworden, nu bedrijven nog meer op (video)chatapplicaties moeten steunen om de dagelijkse activiteiten draaiende te houden. In een interview met The Verge hekelde CEO Steve Butterfield nog de ‘ongezonde obsessie’ van Teams om Slack kapot te maken.

Zwak copycat product

De strijd gaat een juridisch staartje krijgen. In een statement kondigde Slack gisteren aan dat het een antitrustprocedure gestart is bij de Europese Unie. Zij zijn ervan overtuigd dat Microsoft ‘oude trucs’ gebruikt om Microsoft Teams op te dringen aan potentiële gebruikers. Daarmee doelen ze op het feit dat de videochatapplicatie, in de woorden van David Schellhase een ‘zwak copycatproduct’, onlosmakelijk verbonden is met Office 365. Wie die software installeert, krijgt er automatisch Teams (en Outlook) bij, of die dat nu wil of niet. Die installatie is onomkeerbaar.

Slack heeft nochtans lang volgehouden dat Teams geen echte concurrent voor hen is, omdat de focus meer ligt op videoconferenties in plaats van instant messaging. Maar Microsoft Teams heeft uiteraard ook chatfeatures die veel gebruikt worden. De cijfers spreken in ieder geval in het voordeel van Teams. Microsoft telt op dit moment 75 miljoen betalende gebruikers, tegenover de 12 miljoen die Slack heeft. Volgens Microsoft heeft dat niets te maken met agressieve verkooptechnieken, maar door het feit dat zij de nieuwe manier van werken perfect ondersteunen. Slack zou te weinig breedte en diepgang aanbieden doordat zij videocalls hebben laten liggen. Daardoor kwam Teams als winnaar uit de strijd.

Miljoenenboete

De Europese Commissie zal nu de klacht van Slack onderzoeken om te beslissen of er voldoende grond is om een diepgaander onderzoek op te starten. Microsoft heeft al aangegeven zijn medewerking daartoe te verlenen. Als de Commissie een onderzoek zou starten, dan hangt het softwarebedrijf mogelijk wel een fikse boete boven het hoofd. De Europese Commissie heeft Google al voor miljarden euro’s beboet omwille van concurrentiebeperkende praktijken.

Microsoft is in het verleden nog maar eenmaal bestraft geweest door de Commissie. Dat was in 2008, toen de browser Internet Explorer gebundeld werd met Windows (wat ze nu in feite ook met Edge doen). Microsoft moest toen een browserkeuzeoptie voorzien in Windows 7. Dat deden ze niet, wat resulteerde in een boete van 630 miljoen euro.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business