Nieuws

Google verbindt VS, VK en Spanje met onderzeese datakabel

Google gaat een nieuw transatlantisch datanetwerk aanleggen tussen de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Spanje om het stijgende internetgebruik tegemoet te komen.

Het technologiebedrijf kondigde die plannen vandaag aan via een blogpost op Google Cloud. De datakabel die de naam Grace Hopper krijgt, vernoemd naar de wiskundige Grace Brewster Murray Hopper, zal drie landingspunten hebben. Één in New York, één in de Britse badplaats Bude en één in Bilbao. Google verwacht dat de datakabel tegen eind 2022 operationeel zal zijn. De aanleg van de kabel is uitbesteed aan het bedrijf SubCom, dat al eerder datakabels aanlegde voor Google op de oceaanbodems.

Grace Hopper is ondertussen al de vierde onderzeese datakabel die Google zal aanleggen. In de Atlantische Oceaan is er al de Durant tussen VS en Frankrijk, Curie verbindt de VS met Zuid-Amerika en Equiano ligt tussen Europa en Afrika. Grace Hopper bevat 32 fibers wat het de meest geavanceerde kabel tot nu toe maakt. Deze kabel is de eerste die de VS en het Verenigd Koninkrijk verbindt, en Bilbao werd gekozen omdat Google een nieuw cloudcenter in Madrid wil openen. Het doel van Google is om meer transatlantische bandbreedte te kunnen bekomen om de verschillende (cloud)applicaties te ondersteunen.

Afbeelding: Google

Toenemend internetverbruik

De aanleg van zulke onderzeese datakabels zijn cruciaal om voldoende capaciteit te creëren voor het toenemende globale internetverbruik. Ze zouden volgens cijfers van Google nu al zo’n 98% van alle internetdata verwerken. Het is voor een technologiebedrijf als Google ook veel interessanter om zelf te investeren in de aanleg van datakabels. Zo kunnen ze zelf de optimale route bepalen en ze koppelen aan datacenters. Ze besparen door alles zelf te doen ook de gebruikskosten uit om van de kabels gebruik te mogen maken. Een nadeel van onderzeese datakabels is dat een kapotte kabel zeer moeilijk en duur is om te herstellen als die duizenden meters beneden de zeebodem ligt.

Google’s sectorgenoten spenderen ook veel dollars aan de uitbouw van hun eigen onderzeese netwerken. Microsoft en Facebook stapte in een joint-venture met het telecombedrijf Telxius om een kabel tussen VS en Spanje aan te leggen. Facebook kondigde onlangs dan nog zijn eigen project aan om een kabel van 37.000 kilometer naar Afrika te leggen. Daarmee wil het tegen 2024 stabiel internet brengen naar 16 Afrikaanse landen.   

fibergoogletelecom

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen