Uit gelekte mails van Mark Zuckerberg blijkt dat één van de redenen waarom Facebook Instagram overkocht was dat Facebook voor haar dominante marktpositie vreesde.

Mark Zuckerberg was gisteren virtueel te gast bij het Amerikaanse Congres tijdens een historische antitrusthoorzitting, waarin ook Jeff Bezos, Sundar Pichai en Tim Cook op de rooster gelegd werden. Één van de vele thema’s die de revue passeerden, was Facebook’s acquisitie van Instagram. Facebook legde in 2012 maar liefst 1 miljard dollar voor het dan nog relatief nieuwe socialemediaplatform.

Het Amerikaanse Congres heeft de voorbije maanden onderzocht of de overname in strijd is met de antitrustwetgeving. Die verbiedt bedrijven op onrechtmatige manieren de concurrentie uit te schakelen. Het overnemen van concurrerende bedrijven met het enige doel om de eigen positie sterker te maken door concurrentie te verminderen, kan als een vorm van monopolievorming of machtsmisbruik beschouwd worden.

Grotere bedreiging dan Google

Tijdens de hoorzitting werd Zuckerberg geconfronteerd met mails die hij in 2012, vlak voor de overname, zelf verstuurde naar toenmalig CFO David Ebersman. In dat mailverkeer bespreken de twee heren hoeveel geld Facebook zou kunnen besteden aan de overname van andere mobiele applicaties zoals Instagram en het inmiddels ter ziele gegane Path. Uit de woorden van Zuckerberg blijkt duidelijk dat hij die platformen toen wel als een bedreiging zag voor Facebook. Hij zegt dat hoewel de bedrijven nog nieuw waren, hun netwerken toch gebouwd waren, hun merknaam al bekend was en dat als ze verder zouden groeien, ze wel eens in de weg van Facebook zouden kunnen staan. Zij waren de potentiële concurrenten voor Facebook, en niet Google+ dat zich op dat moment wilde opwerken als de uitdager voor Facebook.

Facebook wilde dus Instagram overkopen om te voorkomen dat het concurrentie zou kunnen krijgen op de markt. Die conclusie werd tijdens de hoorzitting nog eens extra gevoed toen een chatconversatie tussen stichter Kevin Systrom en een investeerde op tafel werd gelegd. Daarin werd besproken dat Systrom dat Facebook dreeg met het kopiëren van functies van Instagram, en dat ze zouden proberen het platform kapot te maken als ze niet met hen in zee gingen. Een afgevaardigde beweerde dat Facebook dezelfde trucs zou hebben geprobeerd toen het enkele jaren geleden Snapchat wilde overnemen. Critici van Facebook opperen nu dat het socialemediaplatform haar dochterbedrijven Instagram en WhatsApp laat verdergaan als aparte bedrijven die buiten het portfolio vallen.

Zuckerberg probeerde die aantijgingen uiteraard van tafel te vegen. Hij gaf toe dat Facebook en Instagram concurrerende apps waren om foto’s met vrienden te delen. Maar hij ontkent dat Facebook Instagram wilde overnemen uit vrees voor concurrentie. De CEO zag Instagram juist als een perfecte aanvulling op wat Facebook biedt. Hij wilde verder benadrukken dat de acquisitie een succes was, en dat onder de vleugels van Facebook Instagram uitgroeide tot een netwerk met meer dan een 1 miljard gebruikers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here