SpaceX lanceert eerste operationele vlucht.

Het ruimtevaartbedrijf SpaceX is weer (een klein) stapje dichter bij Mars. Een prototype van de Starship-raket haalde vannacht een hoogte van 150 meter.

Advertentie

Er gaat zelden een dag voorbij zonder dat er iets gebeurt op de lanceringssite van SpaceX in Boca Chica, Texas. Op zondag keerde de Crew Dragon-capsule veilig terug van haar missie naar het ISS, met twee astronauten van de internationale ruimtevaartorganisatie NASA aan boord. Ook vannacht was het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk weer druk in de weer. Op het programma stond een testlancering van SN5, het nieuwste prototype van de Starship-raket dat er op dit moment uitziet als een metalen silo. Omstreeks 1 uur ’s nachts in onze tijdszone werd die de lucht in geschoten.

 

Het zou echter maar een korte vlucht zijn, want de raket haalde slechts een hoogte van 150 meter. De bedoeling van de test was dan ook vooral om te zien wat er gebeurt als de Raptor-motor ontstoken wordt. Toen dat gebeurde, leek de raket even moeite hebben om hoogte te nemen, maar uiteindelijk maakte hij toch zonder al te veel problemen de voorziene sprong.

Blijven proberen

Ook al heeft de Starship nog geen hoge toppen kunnen scheren, is deze geslaagde lancering wel een belangrijke stap in het Starship-project van SpaceX. De eerste prototypes kenden een onfortuinlijke afloop. Dat verklaart dat SpaceX ook al met het vijfde prototype bezig is, terwijl het eerste nog maar eind vorig jaar werd voorgesteld. In maart ontplofte een prototype tijdens een druktest (wat nog enigszins ingecalculeerd was), maar de eerste proeflancering van met prototype SN4 liep helemaal verkeerd. SpaceX hoopte hier al de testvlucht van vannacht mee te kunnen uitvoeren, maar de raket ontplofte vrijwel meteen na ontsteking van de motor.

Ooit moet er een dag komen dat de Starship astronauten (en daarna gewone mensen) naar Mars kan brengen. Maar daarvoor is nog een zeer lange weg te gaan, letterlijk én figuurlijk. Het Starship-project is wel de belangrijkste missie voor Elon Musk, wiens grootste droom is om de eerste menselijke kolonie op Mars mee op te bouwen.

Voor unieke beelden van de lancering, kijk zeker naar deze video die SpaceX via Twitter deelde:

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here