ByteDance

De applicatie omzeilde de regels van Google om mac-adressen van Android-gebruikers te verzamelen. Het nieuws lekt uit op een vervelend moment voor TikTok.

Advertentie

De Amerikaanse krant Wall Street Journal deed onderzoek naar de manier waarop TikTok gegevens van gebruikers verzamelt. 9 versies van de applicaties die tussen april 2018 en januari 2020 gelanceerd werden zijn daarvoor onder de loep genomen. WSJ concludeert dat TikTok minstens achttien maanden lang mac-adressen opvroeg van gebruikers zonder dat die daar voldoende bewust van waren. Mac-adressen zijn identificatienummers die aan apparaten die met een ethernetnetwerk verbinding maken toegekend krijgen. TikTok zegt zelf dat het hier in november vorig jaar mee stopte.

De krant concludeert dat TikTok niet meer gegevens verzamelt dan andere applicaties en dat het in haar privacybeleid ook transparant is daarover. Toch mag het verzamelen van mac-adressen niet zomaar onder tafel geveegd worden. Google verbiedt namelijk het opvragen van dergelijke gegevens al sinds 2015. Toch vond TikTok blijkbaar een loophole in het systeem. Het registreerde het mac-adres op het moment dat de app voor het eerst geopend werd, en vooraleer een gebruiker heeft kunnen aangeven welke gegevens opgevraagd mogen worden. Het koppelde ook elke ad-id aan dat mac-adres.

Maar TikTok ging blijkbaar nog verder dan dat. Het zou ook een extra, zelfgeconstrueerde encryptiesleutel gebruiken om verbindingen te beveiligen. Op die manier kon het de opgevraagde gegevens buiten het zicht opslaan.

Slechte timing

De timing van het onderzoeksrapport is natuurlijk vervelend voor TikTok. De applicatie is al meermaals in opspraak gekomen omwille van inbreuken op de privacy van gebruikers, met in het bijzonder minderjarigen bij wie de app zeer populair is. Elk nieuwsfeit over TikTok wordt vandaag de dag ook met een extra groot vergrootglas bekeken, omwille van de handelsban die Donald Trump vorige week uitsprak tegen moederbedrijf ByteDance. Het Chinese bedrijf voert nu onderhandelingen met Microsoft voor een overname. Maar ook andere kapers zoals Twitter liggen nog op de loer.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here