Google Lookout leest de etiketten van de voedingswaren voor zodat slechtzienden weten wat ze in hun handen hebben.

Google lanceerde de app Google Lookout om mensen met een gezichtsbeperking te assisteren in het dagelijkse leven. De applicatie maakt gebruik van de camera’s op een smartphone en AI-sensoren die gebruikers helpen om objecten te identificeren.

Lookout steunt op dezelfde technologie die achter Google Lens zit, en heeft ook een ingebouwde computerstem die doet denken aan Google Assistant. De doelstelling van Google Lookout is om informatie voor iedereen toegankelijker te maken. De app is voorlopig wel enkel nog maar beschikbaar voor Android.

Boodschappen doen

Een update voegt twee nieuwe modi toe aan Google Lookout. Een eerste nieuwe feature, Food Label mode, wil slechtzienden helpen tijdens het boodschappen doen. Die dagelijkse routine is niet altijd eenvoudig voor mensen met een gezichtsbeperking, omdat voedingsbedrijven de etiketten van hun producten vooral willen laten opvallen, maar daarbij wel eens vergeten te denken aan de leesbaarheid.

Via deze feature kunnen gebruikers hun camera richten op de etiketten en de computerstem zal dan het etiket voorlezen zodat ze weten wat ze in hun kar gaan leggen. Google zegt dat het een database heeft opgebouwd van meer dan twee miljoen ‘populaire’ voedingswaren om de herkenning zo accuraat mogelijk te maken. Die database is ook aangepast aan de 20 landen waarin de feature voorlopig al beschikbaar is. Volgens journalisten van BBC News die er al eens mee aan de slag gingen werkt het redelijk accuraat, maar slaagt het er ook nog niet in alle producten te herkennen. De functie zit voorlopig ook nog in de bètafase, al stelt Google het al ter beschikking.

Eigendom van Google.

Documenten lezen

Een andere functie, Scan Document mode, is een uitbreiding van de al bestaande Quick Read mode. Met die functie kunnen slechtzienden een stukje tekst scannen en laten voorlezen. Het helpt bijvoorbeeld om post te kunnen sorteren. Scan Document maakt het mogelijk om een volledig document te laten inlezen door de app. Alles wat ze daarvoor moeten doen is de scanner richten op de brief en er een snapshot van maken. Naast het toevoegen van deze twee functies zegt Google verbeteringen te hebben aangebracht aan de toegankelijkheid van Google Lookout op basis van feedback van gebruikers.

Eigendom van Google

Download hier Google Lookout voor Android.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here