Gebruikers van de Fitbit Versa, Ionic en Fitbit Sense kunnen het zuurstofgehalte in hun bloed bijhouden met de nieuwe wijzerplaat van de smartwatch.

Advertentie

Voor wie zijn dagelijkse aantal stappen of hartslag bijhoudt door gebruik van een Fitbit smartwatch kan bij de nieuwste update een nieuwe wijzerplaat met Sp02-functie verwachten. Hierop zal het percentage aan zuurstofsaturatie in het bloed getoond worden.

Meten van zuurstofsaturatie

Het percentage zuurstofverzadiging in je bloed vertelt je hoeveel zuurstof er in je bloed is opgenomen. Overdag ligt dit percentage tussen de 95 en 100%. De meter van Fitbit zal daarom niet lager meten dan 80% en voor alle waarden onder dit percentage <80% aangeven.

Om dit percentage te meten maakt de horloge gebruik van (infra)roodsensoren aan de achterkant van het toestelletje. De sensoren gebruiken het gereflecteerde licht om in te schatten hoeveel zuurstof er in je bloed zit. Bloed dat rijk is aan zuurstof zal meer rood licht reflecteren dan infrarood licht.

Gemeten in je slaap

Voor het beste resultaat beweeg je best zo weinig mogelijk. Fitbit raadt dus aan om de horloge ’s nachts te dragen. Nachten waarin je te veel beweegt of slaapsessie die te kort zijn kunnen geen informatie verschaffen over je SpO2-niveau. Wanneer je ’s ochtends wakker wordt moet je horloge gesynchroniseerd worden. Een uur later zal het resultaat op je wijzerplaat verschijnen.

De nieuwe wijzerplaat vindt je in de galerij onder ‘digitaal’ en toont een cirkel met middenin je zuurstofsaturatie weergegeven, maar ook je hartslag, aantal stappen en aantal trappen. Onderaan is de klok terug te vinden en in de linkerbovenhoek de datum.

Fitbit Premium

Wie zijn waarden wil bijhouden en een tijdsverloop wil kunnen raadplegen zal een abonnement moeten nemen op Fitbit Premium. De dienst lanceert binnenkort het Health Metrics Dashboard waarop gezondheidsdata wordt bijgehouden en geanalyseerd.

Niet voor medisch gebruik

Fitbit benadrukt in zijn blogpost ook dat de nieuwe Sp02-functie niet bedoeld is voor medisch gebruik. De functie probeert een percentage weer te geven dat zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid ligt, maar het is mogelijk dat dit niet altijd accuraat is.

Batterijduur

Wie de wijzerplaat met SpO2-functie gebruikt zal wel zijn Fitbit vaker moeten opladen. Gemiddeld biedt een Fitbit smartwatch bij dagelijks gebruik 6 dagen aan batterijduur. Daar zal je dus op moeten inboeten. De nieuwe Fitbit Versa 3 beschikt wel over snelladen. Daarmee krijg je een volledige dag aan batterijduur na 12 minuten in de lader. De nieuwe Fitbit Versa 3 en Fitbit Sense zijn beschikbaar vanaf 25 september voor respectievelijk 230 en 330 dollar.

De SpO2-functie is niet beschikbaar in alle landen. Wie wel en wie niet gebruik kan maken van de functie liet Fitbit in zijn blogpost niet weten.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here