Nieuws

NMBS lanceert MoveSafe om drukte op treinen weer te geven

De applicatie MoveSafe houdt de drukte tijdens treinritten van station tot station bij. Zo kunnen reizigers als ze zich veilig willen verplaatsen volle treinen vermijden.

De Belgische treinmaatschappij NMBS heeft vandaag een gloednieuwe mobiele applicatie gelanceerd, MoveSafe. MoveSafe moet ervoor zorgen dat reizigers zich ook in coronatijden veilig van punt A naar punt B kunnen verplaatsen. Iedereen herinnert zich nog wel de beelden van de overvolle treinstations aan de kuststeden tijdens de hittegolf in augustus. MoveSafe is in het leven geroepen om dat soort situaties voortaan te vermijden.

MoveSafe is gericht op het verlenen van snelle en real-time informatie aan reizigers. Via de applicatie kan je je traject van vertrek- naar aankomstplaats berekenen. Je krijgt dan in je routebegeleiding te zien hoeveel vrije plaatsen er nog op de trein zijn. Deze informatie wordt voor zowel staan- als zitplaatsen gegeven. Tijdens de rit kunnen de conducteurs die informatie bij elke halte bijwerken. Daarvoor hebben ze een aparte app ter beschikking die de informatie meteen verwerkt in MoveSafe. Maar NMBS laat ook haar algoritmen een voorspelling van de drukte maken op basis van historische gegevens van die bepaalde tijdritten.

Het eindresultaat zijn kleurcodes. Groen betekent dat er nog meer dan voldoende zitplaatsen zijn. Bij een gele code heb je nog maar beperkte zitplaatsen en bij code oranje zijn er enkel nog maar staanplaatsen vrij. Krijg je een rode code te zien, dan is de trein vol. Vermijd je liever volle treinen om het risico het coronavirus te vatten laag te houden, dan kan je dus op voorhand al zien welke trein je best niet neemt.

MoveSafe toont je meteen hoe veel plaats er nog is op de trein.

Regelmatige updates

Hoewel NMBS MoveSafe ontwikkeld werd met het doel om de sociale afstand tijdens treinritten te helpen bewaren, vertelt CIO van NMBS Guido Lemeire in een reactie aan DataNews dat de applicatie deel uitmaakt van een lange termijnstrategie. De app bestaat nu op zichzelf, maar op termijn zal hij worden opgenomen in de nieuwe NMBS Nationaal-app die de spoorwegmaatschappij nog volop aan het ontwikkelen is (maar waarvoor nog geen lanceringsdatum bekend is). Omdat de huidige situatie om een snelle oplossing vroeg, is MoveSafe nu al gelanceerd. Lemeire vertelt ook dat in de loop van dit en volgend jaar nog nieuwe functionaliteiten zullen worden toegevoegd, en de app zal ook regelmatig updates krijgen.

MoveSafe is vanaf vandaag beschikbaar via de Google Play Store en de Apple App Store. De app is volledig gratis.

Connected Carcoronavirusmobielnmbssliderzakelijk

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals