Nieuws

Google wil Chrome loskoppelen van ChromeOS

Door de browser minder afhankelijk te maken van ChromeOS zou in Google in staat moeten zijn om sneller en langer browserupdates uit te rollen voor Chromebooks.

Onder de projectnaam Project Lacros werkt Google al enkele maanden aan één van de grootste wijzigingen van het besturingssysteem ChromeOS voor Chromebooks. De bedoeling van Project Lacros is om de binary van de webbrowser Chrome te scheiden van de system UI van het besturingssysteem. De functies van Chrome werken dan op dezelfde manier als je van de klassieke browser gewend bent.

Journalist Kent Duke van Android Police is al enkele maanden aan de slag met Lacros. Maar tot op heden was Google er nog niet in geslaagd om een stabiele testversie uit te rollen. De meest recente update maakt het voor het eerst mogelijk om het vernieuwde ChromeOS uit te testen. Dat gaat nog steeds met heel veel bugs, maar wie wil kan er al mee aan de slag.

GIF credit: Kent Duke, Android Police.

Waarom is het belangrijk?

Waarom zal deze update zo’n grote impact hebben voor wie een Chromebook heeft? De update is in de eerste plaats belangrijk voor wie een Chromebook heeft wiens levensduur stilaan op zijn einde aan het lopen is. Nu geldt altijd het principe dat wanneer je apparaat geen softwareupdates meer ontvangt, je ook geen browserupdates meer zal ontvangen.

Dat zou kunnen worden opgelost door de binary van Chrome los te trekken. Daardoor kan Google browserupdates onafhankelijk van softwareupdates uitsturen. Op die manier kan ook met een Chromebook die niet langer ondersteund wordt nog wel veilig op het web gesurfd worden. Volgens Android Police zal dit zeer voordelig zijn voor scholen, die om kosten te besparen niet altijd het nieuwste materiaal aankopen voor hun studenten.

Het is voorlopig nog onduidelijk hoe Google de uitrol van Lacros zal organiseren, eens het besturingssysteem daar klaar voor is. De meest logische optie lijkt dat gebruikers een melding zullen krijgen om Lacros te installeren wanneer de ondersteuning van hun Chromebook op zijn einde loopt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business