Nieuws

Google zet betalende extensies voor Chrome Web Store stop

Ontwikkelaars van extensies voor de browser Google Chrome zullen voortaan geen geld meer kunnen vragen om hun dienst te downloaden.

Google heeft via een blogpost aangekondigd dat ze het betaalsysteem voor de Chrome Web Store in de komende maanden gaan afsluiten. Dat betekent concreet dat betalende extensies voor de browser Google Chrome niet meer aangeboden kunnen worden via de webwinkel. Google legt uit dat de beslissing er komt omdat, anders dan 11 jaar geleden toen ze de Chrome Web Store openden, ontwikkelaars genoeg alternatieven hebben om inkomsten te halen uit hun diensten. Ontwikkelaars zullen die alternatieven dus ook moeten gaan zoeken.

Dat Google dit besluit zou nemen, dat zat er al wel aan te komen. In maart werd het aanbieden van betalende extensies al eens tijdelijk stopgezet. Het aanbieden van nieuwe betalende extensies of in-app items in de Web Store is per direct stopgezet. Andere functies voor bestaande extensies zullen in de komende maanden worden uitgefaseerd. Vanaf december is het niet meer toegestaan een free trial aan te bieden, en vanaf 1 februari wordt het betaalsysteem van Chrome Web Store definitief stopgezet. Een API waarmee ontwikkelaars kunnen zien hoeveel gebruikers betaald hebben zal dan nog wel beschikbaar zijn, maar ‘ergens in de toekomst’ zullen ze ook hier een alternatieve software voor moeten zoeken.

Afbeelding: Google

Fraude

Google is haar beleid omtrent app- en webwinkels grondig aan het hervormen. Het technologiebedrijf heeft zich, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Apple, altijd laten kenmerken door haar zeer open ecosysteem. Ontwikkelaars kunnen applicaties en/of extensies aanbieden via de Google Play Store en de Chrome Web Store zonder dat hen al te veel obstakels worden opgelegd. Dat is positief ter ondersteuning van bescheiden ontwikkelaars, maar de medaille heeft een onmiskenbare tegenzijde. Google zet haar deur op die manier ook wagenwijd open voor fraudeurs, die applicaties en extensies ontwikkelen om goedgelovige gebruikers in de val te lokken.

Sinds april heeft Google het controlebeleid voor de Chrome Web Store aangescherpt. Zo kunnen reeksen extensies die exact hetzelfde doen verwijderd worden als Google ze verdacht vindt, kunnen reviews niet meer gemanipuleerd worden door de ontwikkelaars om hun extensies zichtbaarder te maken in de winkel, en zijn extensies die misbruik maken van notificaties ook verboden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business