De populaire zoekbrowser bestaat 22 jaar, en die feestelijke gelegenheid heeft Google niet onopgemerkt voorbij laten gaan.

27 september 1998 is een belangrijke datum in de internetgeschiedenis. Op die dag werd de zoekmachine Google officieel gelanceerd. Het begon als een onderzoeksproject van Larry Page en Sergey Brin, twee computeringenieursstudenten die elkaar op de campus van Stanford University leren kennen.

Hun missie was om de rijke schat aan informatie die het nieuwe World Wide Web aan de mensheid kon geven toegankelijker te maken. In 1996 ontwikkelen ze een systeem waarbij servers het internet gaan afzoeken en pagina’s sorteren op basis van zoektermen die je hebt ingegeven. Dat systeem kennen we vandaag natuurlijk onder de naam Google. In geen tijd groeide de zoekmachine uit tot de meest bezochte webpagina ter wereld, en geldt ze als dé referentie voor het zoeken van relevante informatie over wat je maar kan bedenken.

De naam Google vindt haar oorsprong in de wiskunde. Een ‘googol’ is een getal dat bestaat uit een 1 met honderd nullen. De term werd bedacht door een neefje van de Amerikaanse wiskundige Edward Kasner. Page en Brin wilden hun bedrijf eigenlijk ook Googol noemen, maar door een simpele spelfout van één van de twee heren kennen we het bedrijf en de zoekmachine nu als Google. Ook de naam van het hoofdkantoor, Googolplex, is een afgeleide van de wiskundige term. In het jaar 2006 werd ‘googelen’ officieel opgenomen als werkwoord in de Oxford English Dictionary.

Doodle

Om haar 22e verjaardag in stijl te vieren, pakte Google nog eens uit met een originele doodle. De ondertussen zeer gekende doodles zijn een creatieve herschikking van de letters, meestal gelinkt aan een actuele gebeurtenis. Google maakt er al van in het begin van deze eeuw een traditie van om op 27 september een doodle te maken om de lancering te herdenken. De oudste Google die we hebben kunnen terugvinden dateert al van de vierde verjaardag van Google.

Dit jaar is ze volledig aangepast aan de actuele situatie waarin we ons bevinden. De letters van Google vieren het dit jaar niet met taarten en ballonnen, maar wel met een online feestje vanop afstand. Ook Google moet de coronamaatregelen respecteren. Gisteren niet naar Google gesurfd? Alle doodles kan je via deze pagina nog eens herbeleven.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here