De AP Hogeschool is getroffen door een cyberaanval. Fysieke lessen in de campussen worden daardoor vandaag afgelast, maar online lessen gaan zoveel mogelijk door.

Advertentie

De hogeschool heeft via een bericht op haar website het nieuws bekend gemaakt dat vandaag de deuren van haar campussen gesloten blijven. AP Hogeschool heeft vier campussen verspreid over de provincie Antwerpen. De reden voor de tijdelijke sluiting is een cyberaanval die de hogeschool afgelopen nacht getroffen heeft.

In de mededeling is te lezen dat het IT-team de malware grotendeels heeft kunnen bestrijden, maar uit voorzorgmaatregelen studenten en medewerkers wordt afgeraden naar de campussen te komen. Wie toch aanwezig moet zijn, mag in geen geval een computer opzetten. Wie achter de aanval zit en wat de mogelijke schade van de aanval kan zijn, is nog onbekend.

Online lessen gaan door

Studenten die hopen op een onverwachte vrije dag, moeten we mogelijks teleurstellen. Waar de fysieke lessen dus niet zullen doorgaan, wil de hogeschool de online lessen wel zo veel mogelijk laten doorgaan als gepland. Enkele online platformen zoals de e-campus en administratieve systemen kunnen nog wel hinder ondervinden. Externe platformen zoals Teams en e-mail zijn wel nog operationeel, wat de docenten de middelen zou moeten bieden hun les te geven.

IT-medewerkers van AP Hogeschool zullen nog de hele dag door werken om alle problemen op te lossen. Er wordt ook met externe partijen naar een oplossing gezocht. De hogeschool zal doorheen de dag haar studenten en medewerkers van updates rond de situatie voorzien.

Universiteiten vaker slachtoffer

De universiteiten van Antwerpen, Maastricht, Utrecht, Delft, … allemaal werden ze recent getroffen door een cyberaanval. Toevallig? Volgens Simen Van der Perre, expert cybersecurity bij Orange Cyberdefense, niet. Hij stelt vast dat in de voorbije maanden zowel grote als kleine onderwijsinstellingen het doelwit werden van cybercriminaliteit. De meest gebruikte technieken waren DDoS-aanvallen en fake invoice scams om betalingen te onderscheppen. Maar over het algemeen hebben onderwijsinstellingen, zeker kleinere secundaire scholen, helemaal niet zo veel geld. Waarom zijn ze dan toch zo in trek?

Van der Perre zoekt de oorzaak hiervoor bij de kwetsbaarheid van veel onderwijsinstellingen. Die hebben niet altijd het budget en de middelen om hun systemen 24/7 te bewaken. Hackers slaan dus toe na de schooluren. Er is wel bij onderwijsdirecties een groeiend bewustzijn ontstaan dat er meer middelen moeten geïnvesteerd worden in beveiliging. De versnelde shift naar digitaal onderwijs heeft die evolutie sneller in gang gezet.

Wil je voorkomen dat je slachtoffer wordt van cybercriminelen? In dit artikel lijsten we enkele nuttige cybersecuritytips op voor scholen en studenten.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here