Facebook neemt naar eigen zeggen deze maatregel om een opkomende vlaag van antisemitisme in de Verenigde Staten te onderdrukken.

Advertentie

Deze nieuwe aanpassing aan het huisreglement werd door niemand minder dan Mark Zuckerberg zelf aangekondigd via een Facebook-post. Het verheerlijken van politieke haatmisdrijven of genocides zoals de Holocaust was al langer verboden, maar nu zal ook content die de Holocaust ontkent verwijderd worden. Wie via Facebook naar informatie zoekt over de historische gebeurtenis, zal doorverwezen worden naar bronnen die door Facebook geverifieerd zijn.

Today we're updating our hate speech policy to ban Holocaust denial.We've long taken down posts that praise hate…

Geplaatst door Mark Zuckerberg op Maandag 12 oktober 2020

In veel Europese landen, zoals België, is het ontkennen van de Holocaust – ook wel ‘negationisme’ genoemd – sinds 2015 wettelijk verboden. Dat is niet het geval in de Verenigde Staten, waar slechts zeer weinig beperkingen aan de vrijheid van meningsuiting worden opgelegd. In zijn post spreekt Zuckerberg dan ook over een moeilijke afweging tussen conflicterende principes. Maar toch vind het platform het noodzakelijk deze beslissing te nemen. Monicka Bickert, hoofdverantwoordelijke van het contentbeleid van Facebook, verwijst in haar blogpost naar een recente studie bij Amerikaanse volwassenen, waaruit blijkt dat een kwart van de Amerikanen denkt dat de Holocaust een mythe is, ondanks het onweerlegbare bewijs dat ervoor bestaat.  

Strenger beleid tegen discriminatie

De afgelopen weken en maanden heeft Facebook zijn beleid rond racistische en discriminerende content flink aangescherpt. Dat was ook noodzakelijk, want Zuckerberg kwam hierdoor afgelopen zomer zwaar onder druk te staan. Dat leidde zelfs tot een advertentieboycot tegen Facebook die werd ondersteund door honderden bedrijven.

Het verbieden van het ontkennen van de Holocaust is een verlengstuk van eerdere maatregelen die Facebook nam tegen antisemitische content. Zo kondigde het platform in augustus aan dat karikaturale afbeeldingen van joden niet langer zouden worden toegestaan op Facebook en Instagram (hetzelfde geldt voor afbeeldingen van Zwarte Piet).

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here