Het Nederlandse PAL-V heeft de nodige licenties beet om met haar bijzondere creatie over de Nederlandse wegen te rijden. Om te vliegen heeft het voertuig nog geen licentie.

Advertentie

PAL-V is de bijzondere creatie van het gelijknamige bedrijf uit het Nederlandse dorp Raamsdonkveer. Het voertuig is een kruising tussen een wagen en een helikopter. Het heeft het uiterlijk van een wagen en een motor om snelheid te halen, maar bovenop het dak staan inklapbare propellers. Die propellers hebben wel geen eigen rotor, om op te kunnen stijgen moet de wagen snelheid maken. Achteraan zit nog een propeller om extra snelheid te maken. De ontwikkeling van PAL-V nam twaalf jaar in beslag.

Omdat PAL-V zo’n uniek voertuig is, was het verkrijgen van de nodige licenties een complexe zaak voor het Nederlandse bedrijf. Maar na enkele jaren is het eindelijk gelukt. De wagen heeft Europese goedkeuring gekregen om in Nederland de weg op te rijden, en er kan een nummerplaat voor worden aangevraagd. Een woordvoerder van het bedrijf bevestigde aan verschillende nieuwsmedia dat ze in gesprekken zijn met Nederlandse gemeentebesturen om (waar mogelijk) landingsbanen naast afritten van snelwegen.

Wel ter land, nog niet in de lucht

Dat is voorlopig wel nog verre toekomstmuziek. Want onze noorderburen zullen binnenkort PAL-V misschien wel over de weg zien rijden, maar vliegen kan nog niet. Daarvoor moet de goedkeuring van een andere instantie komen, namelijk de Europese toezichthouder voor de luchtvaart (ESEA). PAL-V is er wel van overtuigd dat het die goedkeuring tegen 2022 zal krijgen.

Van zodra PAL-V ook haar vlieglicentie bekomt, zal de productie van de wagen worden opgestart. Het Nederlandse bedrijf hoopt in 2023 de eerste wagens te kunnen afleveren. Voorlopig zouden al zo’n 30 stuks vooruitbesteld zijn. De eerste ‘Pioneer Edition’ kost 499.000 euro, en op termijn zal er nog een goedkopere Liberty Edition (299.000) euro volgen. Om met een PAL-V te kunnen rijden heb je wel een speciaal vervoersbewijs nodig. Het bedrijf gaat cursussen organiseren voor klanten om dat brevet te kunnen halen.

“Het is straks het enige voertuig waarmee je van deur-tot deur kan vliegen en rijden. Je stapt in de auto bij je huis en rijdt dan naar een vliegveldje om op te stijgen”.

Advertentie

Gerelateerde artikelen

‘Vliegende auto’ PAL-V rijdt (en vliegt) vanaf augustus over Nederlandse wegen

De introductie van de vliegende auto PAL-V heeft wel heel wat moeilijkheden gekend, maar vanaf augustus zou het eerste model de weg op gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here