Nieuws

Spanje wil vanaf 2022 vliegende taxi’s inzetten

Over enkele jaren zullen taxi’s niet enkel rijden maar ook vliegen door de straten van Barcelona en Santiago de Compostela.

Als het van de Spaanse luchtvaartautoriteit Enaire afhangt, dan zijn vliegende taxi’s geen verre toekomstmuziek meer. Vliegende taxi’s zijn autonoom opererende luchtdrones die passagiers kunnen vervoeren. Enaire zou over twee jaar deze nieuwe vorm van mobiliteit al willen inzetten. Barcelona en het beroemde bedevaartsoord Santiago de Compostela zijn uitgekozen als testcases, wellicht omwille van het grote aantal toeristen dat deze twee steden elk jaar aantrekken. Dat is te lezen in een (Spaanstalig) persbericht op de website van de autoriteit.

Tijdens de online persconferentie waarin het project uit de doeken werd gedaan, sprak de topman van Enaire Ángel Luis Arias een groot geloof uit in vliegende taxi als mobiliteitsvorm. Volgens de directeur moet mobiliteit in de steden zo snel mogelijk naar ‘de derde dimensie’ (de lucht) gebracht worden. Vliegende taxi’s kunnen een rol spelen in het oplossen van mobiliteitsproblematieken zoals verkeersdrukte in en rond de grote steden. Problemen waar ook Spanje mee kampt.

Horizon 2020

Het project van Enaire kadert in een ruimer R&I-onderzoeksproject Horizon 2020 dat gesubsidieerd wordt door de Europese Commissie. Duurzame mobiliteit is één van de onderzoekdomeinen waarvoor projecten kunnen geregistreerd worden om subsidies te ontvangen. Sinds 2014 is al 80 miljard euro in Horizon 2020 geïnvesteerd.

Spanje wil een voortrekkersrol spelen in de implementatie van nieuwe mobiliteitsvormen om een voorbeeld te zijn voor de rest van Europa, aldus Enaire. Cont(r)acten met fabrikanten lijken wel nog niet te zijn gesloten. Ook in Duitsland lopen experimenten met vliegende taxi’s, maar vanuit bevoegde overheidsorganisaties uit Duitsland zijn nog geen stemmen te horen over projecten om ze in de praktijk in te zetten.

Zou jij in een vliegende taxi kruipen? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel!

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business