Nieuws

China wil met antitrustwet oneerlijke concurrentie tijdens Singles’ Day tegengaan

Online aankopen
China wil actie ondernemen tegen de antitrustpraktijken van Chinese webwinkels in de aanloop naar het belangrijkste winkelevenement dat op 11 november plaatsvindt in het land: Singles' Day.

Ieder jaar zijn er weer discussies over oneerlijke concurrentie door Chinese webwinkels tijdens Singles’ Day. Online verkopers zetten op die dag stiekeme tactieken in om verkopers en kopers aan te trekken. De Chinese marktregulator kondigt dit maal een aantal regels aan om het monopolistische gedrag van de grote internetbedrijven in het land in te perken (via TechCrunch).

Oneerlijke concurrentie

Grote e-commercebedrijven in China, zoals Alibaba, JD.com, Pinduoduo, Meituan en Tencent worden in verschillende mate beschuldigd van oneerlijke concurrentie. Het nieuwe voorstel van Peking is er dan ook op gericht om prijsdiscriminatie bij consumenten, voorkeursbehandeling van verkopers en exclusieve overeenkomsten tussen bedrijven tegen te gaan.

Het regelgevingsvoorstel is bedoelt om monopolistische praktijken van internetplatforms tegen te gaan, de eerlijkheid van de markt te beschermen, de belangen van de consument en de samenleving in acht te nemen en een gezonde platformontwikkeling aan te moedigen. De zojuist genoemde bedrijven waren volgens TechCrunch niet bereikbaar voor commentaar.

China hoopt met de regel- en wetgeving de orde in haar internetindustrie te herstellen. Eerder is er al een e-commercewet aangenomen, net als een wetsvoorstel voor gegevensbeveiliging. Slechts enkele dagen geleden stopte Peking abrupt met de beursgang van Ant Group, waardoor het verhoogde toezicht van autoriteiten in de fintechindustrie des te duidelijk werd.

Wat is Singles’ Day?

Singles’ Day (of Vrijgezellendag) vindt op 11 november plaats en is vooral populair bij Chinese jongeren. Hoewel Black Friday bij ons redelijk populair is, wordt Singles’ Day in Europa minder groots gevierd. Al zijn er toch wel enkele online verkopers (waaronder Bol.com) die hierop inspelen met kortingen op sommige producten.

Aan het einde van de maand november vindt Black Friday weer plaats. Een hoop artikelen zullen weer flinke kortingen krijgen. Via onze speciale Black Friday-pagina houden wij jou op de hoogte van de beste deals in België.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business