Google, Nieuws

Google Assistent kan nu uitgesteld je verlichting bedienen

Google Assistant
Ooit al eens een timer willen zetten op je acties met de Google Assistent? Dat zou nu mogelijk zijn tot een week in de toekomst.

“Hey Google, licht aan”. Dat kunnen we al langer tegen onze Google Assistent zeggen om onze slimme verlichting te besturen. Maar tot voor kort was het ook niet meer dan ‘aan’ en ‘uit’. Een gebruiker op Reddit ontdekte dat de functionaliteit werd uitgebreid.

Die ontdekking deed hij op de website voor developers van Google. Hier staan de mogelijke acties voor de Google Assistent beschreven, met enkele voorbeelden. In deze lijst van mogelijkheden vinden we nu ook ‘scheduling’ terug.

Acties inplannen

Nu kan je de assistent dus ook vragen om je lichten aan of uit te doen in de toekomst. Wil je dus dat je verlichting aan gaat samen met je wekker of wanneer de zon op ondergaat? Zeg dan: “Hey Google, licht aan om 7 uur” of “Hey Google, licht aan bij zonsondergang”.

Naast het specifiëren van een bepaalde tijd kan je ook vragen om de actie binnen een bepaalde tijdsperiode uit te voeren, zoals ‘over 5 minuten’ of ‘over een uur’. Zelfs als je het apparaat voor een bepaalde tijd wil aan- of uitschakelen kan je nu vragen: “Hey Google, lichten aan voor 5 minuten”.

Maar naast verlichting werkt de functionaliteit voor zowat alle acties. Je kan dus ook ’s avonds al de instructie geven aan je Google Assistent om ’s ochtends je koffiezet te laten pruttelen.

Nog niet probleemloos

De nieuwe functie zou tot een week in de toekomst werken. Wil je dus alvast je verlichting voor over twee weken inplannen, dan ben je eraan voor de moeite bij de Google Assistent. Naast deze beperking ontdekten ze bij Android Police nog enkele foutjes in het systeem.

Zeg je namelijk: “Hey Google, lichten aan morgen” zonder een tijd te specifiëren, dan zal de assistent geen actie registreren en dus niets doen. Een logische actie hier zou zijn dat de assistent je om details vraagt, zoals het specifieke uur. Daar is het echter nog op wachten. Een tweede tekortkoming in het systeem is het ontbreken van de mogelijkheid om de actie te annuleren, hoewel deze wel beschreven staat op de developerspagina van Google. En dat kan wel eens zeer vervelend zijn als je smart speaker je weer maar eens verkeerd verstaan heeft. Articuleer dus goed, want voor je het weet springt je slaapkamerverlichting aan om 3 uur in plaats van om 7 uur.

Of de functionaliteit enkel in het Engels werd uitgerold of ook bij ons voor de Vlaamse Google Assistent hebben we nog niet getest. Laat het ons zeker weten of het wel of niet werkt bij jou.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business