Nieuws

The Queen’s Gambit breekt kijkcijferrecord op Netflix

Binnen 28 dagen tijd keken 62 miljoen huishoudens naar 'The Queen's Gambit'. Dat maakt het de best bekeken miniserie in de geschiedenis van Netflix.

Wie de reeks nog niet gezien heeft is wellicht bij één van de weinigen of niet in het bezit van een Netflixabonnement. Want de laatste weken kon je er niet naast kijken. De miniserie ‘The Queen’s Gambit’ is sinds 23 oktober te bekijken en verscheen al snel in de top 10 van best bekeken programma’s in België.

Het verhaal

Het verhaal is gebaseerd op het boek ‘The Queen’s Gambit’ van Walter Tevis dat in 1983 verscheen en vertelt het verhaal van een jong meisje dat in de kelder van het weeshuis de regels van het schaakspel leert. De onverslaanbare Elizabeth Harmon, vertolkt door Anya Taylor-Joy, legt een ongelooflijk parcours af richting het grootmeesterschap terwijl ze worstelt met een alcoholverslaving en zichzelf. Het verhaal onderstreept het belang van doorzettingsvermogen, familie, jezelf vinden en trouw blijven aan jezelf, aldus Netflix.

Kijkcijferrecord

28 dagen na de verschijning van de miniserie keken maar liefst 62 miljoen huishoudens al naar de reeks. En dat is een record volgens Netflix. Omdat de videostreamingdienst zelden kijkcijfers deelt is het moeilijk te bepalen hoe baanbrekend het record nu net is. ‘The Queen’s Gambit’ kon niet alleen bij ons, maar ook wereldwijd gesmaakt worden. Van Rusland tot Hong Kong, Frankrijk en Australië. In 92 landen verscheen de reeks in de top 10, waarvan in 63 landen op de eerste plaats.

Chess revival

En ook naast Netflix is de invloed van de reeks zichtbaar. Zo staat het boek waarop de reeks gebaseerd werd 37 jaar na de lanceringsdatum in The New York Times bestsellerlijst. We sloegen ook, en daar zit Miss Rona misschien ook wel voor iets tussen, met zijn allen aan het schaken. Zoekopdrachten in Google voor ‘chess’ zijn verdubbeld, zoekopdrachten op eBay voor schaakborden zijn gestegen met 250% en op chess.com zagen ze het aantal nieuwe spelers vervijfvoudigen. De reeks zorgde dus ongetwijfeld voor een heropleving van het schaakspel.

Wie de reeks nog niet zag neemt best een dagje vrij, want na de eerste aflevering ben je verkocht.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business