Google, Nieuws

YouTube test nieuwe features: automatische chapters en timestamps

YouTube
YouTube is aan het experimenteren met nieuwe features: het automatisch genereren van hoofdstukken en een knop die een bepaald tijdstip aanduidt.

Enkele maanden geleden, in mei van dit jaar, kondigde YouTube een nieuwe feature aan die het navigeren in lange video’s gemakkelijker zou maken: video chapters. Creators kunnen sindsdien hun video’s onderverdelen in verschillende hoofdstukken, wat het voor kijkers gemakkelijker maakt om een bepaald moment of onderwerp terug te vinden. Net zoals scènes in een film op een dvd.

Automatische chapters

Hoewel het een handige nieuwigheid was, werd het niet veel gebruikt. Het vraagt namelijk enorm veel tijd van de makers van een video om tijdens het monteren ervan ook de hoofdstukken aan te duiden en te benoemen. YouTube is daarom volop aan het experimenteren met automatische chaptering. Daarvoor maakt het gebruik van machine learning om te analyseren wat er zich afspeelt in de video en voor de herkenning van tekst, waar de automatische hoofdstukken op gebaseerd en naar vernoemd kunnen worden.

Timestamps

Naast een nieuwe functie voor videomakers experimenteert YouTube ook met een feature voor kijkers. Ben je een video aan het bekijken en heb je een foutje of iets opmerkelijks gespot op een zeer precies tijdstip in de video? Dan kan je nu al een reactie achterlaten met daarin dat tijdstip. Maar de videodienst van Google wil dit nog gemakkelijker maken door er een knop aan toe te wijden. Binnenkort zal je dus niet meer zelf het exacte tijdstip aan je reactie moeten toevoegen, maar kan dat met één simpele klik. YouTube legt uit dat de knop zichtbaar wordt terwijl je je reactie aan het typen bent.

Testfase

Beide features worden nu getest bij een kleine groep aan gebruikers en zullen na hun feedback opnieuw geëvalueerd worden, om dan misschien naar alle gebruikers te worden uitgerold. Behoor je tot deze testgroep maar maak je liever geen gebruik van één van de nieuwigheden? Dan kan je je hier vrijblijvend voor uitschrijven.

machine learningyoutube

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen