De papieren rittenkaart verdwijnt nog niet helemaal, maar zal vanaf 1 februari wel duurder zijn dan het digitale alternatief.


Dat NMBS digitale rittenkaarten zou invoeren als alternatief voor de papieren rittenkaart zat er al een tijdje aan te komen. De spoorwegmaatschappij kondigde ze in 2018 al eens voor een eerste keer aan, maar toen werd de lancering uitgesteld. Het heeft er nu alle schijn naar dat NMBS ze vanaf het begin van 2021 toch zal aanbieden aan alle reizigers. Zowel de Standard Multi-, Youth Multi als Local Multi-rittenkaart krijgen een digitaal broertje.

Met een digitale rittenkaart zal je dus niet meer standaard een balpen moeten bijhebben om je ritten in te vullen. Je geeft alle gegevens van je rit (op voorhand) in in de mobiele applicatie van NMBS. Wanneer op de trein je vervoersbewijs wordt gevraagd, toon je die gegevens aan de treinbegeleider.

Papieren versie duurder vanaf februari

De invoering van de digitale rittenkaart betekent nog niet het definitieve einde van de klassieke papieren rittenkaart. Wie wil vasthouden aan pen en papier kan dat dus gewoon blijven doen. Maar om de overstap naar het digitale alternatief aan te moedigen, zal de jaarlijkse prijsverhoging die op 1 februari ingaat niet worden doorgerekend als je een digitale rittenkaart aankoopt. De prijs van een rittenkaart is afhankelijk van het standaardtarief van het traject dat wordt afgelegd.


Veel abonnementen zullen een prijsverhoging van net geen 2% krijgen. Daarover bereikte de raad van bestuur van de spoorwegmaatschappij onlangs een akkoord. De prijzen van de tickets en abonnementen voor senioren en jongeren blijven wel ongewijzigd, ook als je ze op papier koopt.  


Gerelateerde artikelen

Workshop NMBS MoveSafe: Veilig op de trein

Kan ik de trein momenteel veilig nemen of wacht ik beter op de volgende? Het is een vraag die je je misschien wel al eens stelt als je tijdens de spits ergens naartoe moet. MoveSafe heeft het antwoord.
Deze redacteur heeft een niet te stillen nieuwsgierigheid. Schrijft en denkt graag na over de impact die technologie heeft op onze maatschappij.