Nieuws

‘Huawei testte camerasoftware die Oeigoeren kan herkennen’

Huawei heeft testen gedaan met gezichtsherkenningssoftware waarmee Oeigoeren kunnen worden herkend. Het camerasysteem kan zelfs automatisch de Chinese overheid inlichten als personen uit deze Chinese minderheidsgroep worden herkend.

De Chinese telefoonfabrikant Huawei werkte in 2018 samen met de start-up Megvii. Dat bedrijf is gespecialiseerd in gezichtsherkenningssoftware. De bedrijven testten een AI-systeem dat gezichten in een menigte kan herkennen. De software is zelfs in staat om de leeftijd, het geslacht en de afkomst van ieder individu in te schatten. Dit meldt The Washington Post.

Het systeem zou geautomatiseerd een alarmsignaal kunnen versturen wanneer een Oeigoer door de software wordt herkend. Hierdoor kunnen de Chinese autoriteiten worden ingelicht. Oeigoeren zijn een moslimminderheidsgroep uit de regio Xinjiang (noordwesten van China). Door de Chinese overheid worden zij onderdrukt en opgesloten in heropvoedingskampen. Mensenrechtenorganisaties vinden dat er een grote mate van discriminatie op de loer ligt, als gezichtsherkenningssoftware wordt gebruikt om mensen van elkaar te onderscheiden.

Huawei zegt tegen The Washington Post dat het simpelweg om een test gaat, die niet in de “de echte wereld” wordt ingezet. Daarnaast zegt het bedrijf dat het enkel “testen levert voor algemene doeleinden” en dat ze “geen aangepaste algoritmes of applicaties bieden”. Megvii benadrukt dat hun systemen niet zijn ontworpen om ethische groepen aan te pakken of te labelen.

Surveillancestaat

Ambtenaren in China zeggen dat het systeem de technologische vooruitgang van het land weerspiegelt. Volgens hen kan het helpen mensen te beschermen. Voorvechters van internationale rechten zien dit echter als onderdeel van sociale controle. China verandert steeds meer in een surveillancestaat, waarin de overheid haar burgers in de gaten houdt door middel van camerabewaking en ongewenst gedrag afstraft door middel van een sociaal kredietsysteem.

Nieuw is echter dat Huawei hier een rol in lijkt te spelen, door bij te dragen aan de ontwikkeling van servers, camera’s, cloudinfrastructuur en andere tools. Deze dragen bij aan het vergroten van de technologische macht van de Chinese overheid.

Huawei is vaker in opspraak geweest omtrent haar connecties met China. Zo hebben de Verenigde Staten het techbedrijf een handelsban opgelegd, omdat president Donald Trump vond dat het bedrijf te nauwe banden met de Chinese regering had. Daarnaast heeft het Verenigd Koninkrijk een verbod opgelegd op de installatie van 5G-apparatuur van Huawei. Hierbij ging het om zorgen over de nationale veiligheid.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business