Nieuws

Year in Search 2020: dit waren de populairste Google-zoektermen

Google heeft haar jaarlijkse lijst met populairste zoektermen van 2020 bekendgemaakt. Naar welke onderwerpen zochten de Belgen dit jaar?

Wat hebben het coronavirus, Donald Trump, Maggie De Block, Joe ‘The Tiger King’ Exotic en Johny Voners gemeen? Waarschijnlijk niet heel veel, buiten dat er het afgelopen jaar veel naar hen werd gezocht via Google. De Year in Search-lijst van Google met de populairste zoektermen is een traditie waar we toch altijd een beetje naar uitkijken.

We hebben de puzzel gisteren zelf al proberen te leggen, maar de lijst is nu eindelijk officieel. Waar zochten Belgen in 2020 het meeste informatie over? Je kan waarschijnlijk al wel raden wat er bovenaan prijkt.

Al corona wat de klok slaat

Hoe graag het we af en toe eens zouden willen, we kunnen ook nu weer niet om het coronavirus heen. Want Google bleek een belangrijke bron van informatie te zijn voor wie niet meer onder al die regels uit kon. Zoektermen als ‘Coronavirus België’, ‘Coronamaatregelen België’, ‘Symptomen corona’, ‘Mondmaskers maken/kopen’ en ‘Lockdown’ werden dan ook zeer vaak ingegeven in de zoekbalk. Maar er bleek ook een grote interesse te zijn in wat er zich in de buurlanden afspeelt. Dit is de top drie populairste corona gerelateerde zoektermen:

  1. Coronavirus België
  2. Coronavirus maatregelen
  3. Coronavirus Italië

Het heeft ongetwijfeld met de lockdowns te maken, maar de Belg toonde zich ook uiterst creatief dit jaar als het op koken aankomt. Google telde opvallend veel zoekopdrachten naar recepten voor lekkere gerechten en cocktails.

  1. Brownie recept
  2. Mojito recept
  3. Recept wafels

Politici

Maar 2020 was meer dan het coronavirus. Zowel voor de nationale als internationale politiek was het een ontzettend boeiend jaar om te volgen. 2020 was het jaar waarin we eindelijk een nieuwe federale regering kregen. Premier Alexander De Croo moet zich wel tevreden stellen met een vijfde plaats. Dat Maggie De Block hoog in de lijst staat, zal niemand verbazen. Maar de meest opgezochte politica was Petra De Sutter.

  1. Petra De Sutter
  2. Sophie Wilmès
  3. Maggie De Block

2020 was natuurlijk ook het jaar van de presidentsverkiezingen. Joe Biden was populairder dan Donald Trump, al zou die laatste al een tweet hebben uitgestuurd om de zoektermen te laten hertellen. Tussen al dat Amerikaanse geweld weet ook Kim Jong-un de Belgen te intrigeren.

  1. Joe Biden
  2. Donald Trump
  3. Kim Jong-un

Sport & entertainment

Omdat we veel in ons kot moesten blijven, waren we gekluisterd aan onze televisie. Sportwedstrijden, series en games hebben ons door de lockdown gesleurd. Dat heeft uiteraard ook geleid tot veel zoektermen. In de sport zien we veel tennis, wielrennen en voetbal terugkomen. Voor voetbal waren dat vooral de wedstrijden van de Rode Duivels in de Nations League. De meest populaire Belgische voetballer was Charles De Ketelaere, de rijzende ster van Club Brugge. Daarnaast volgden sportliefhebbers zoals elk jaar massaal de Tour de France. Toch was de tennis grandslam Roland Garros de meest opgezochte sportwedstrijd.

  1. Roland Garros
  2. Tour de France
  3. Nations League

De lijst van films en series wordt niet gedomineerd door Netflix, maar door Vlaamse en Nederlandstalige programma’s. Container Cup, Ex on the Beach, Kamp Waes, The Masked Singer en Love Island bleken zeer populaire programma’s te zijn. Slechts twee films kunnen zich in de top 10 mengen: 1917 en Parasite, gelauwerde films tijdens de Oscars.

  1. Love Island
  2. WTFock
  3. The Masked Singer

Dit waren de top drie meest gezochte games:

  1. Scoodle Play
  2. Among Us
  3. Fifa 21

Celebrities

Op Google wordt ook veel gezocht naar Vlaamse en internationale persoonlijkheden. Bij de BV’s zien we een duidelijke invloed van het sexting-schandaal, want Sean Dhondt en Stan Van Samang hebben een plaatsje in de top 10. Uiteraard mag een viroloog niet ontbreken in de lijst: die eer is weggelegd voor Marc Van Ranst.

  1. Sean Dhondt
  2. Delphine Lecompte
  3. Sandra Kim

Ook de lijst van internationale persoonlijkheden kent enkele nieuwkomers. Joe Exotic, beter bekend als The Tiger King, is wellicht één van de opvallendste. Maar ook Michael Jordan plukte de vruchten van zijn Netflix-kraker The Last Dance. Bovenaan de lijst staat Fabio Jakobsen, de jonge Nederlandse wielrenner die in augustus een horrorcrash meemaakte tijdens een spurt.

  1. Fabio Jakobsen
  2. Melania Trump
  3. Michael Jordan

Het afgelopen jaar hebben we van heel wat beroemdheden afscheid moeten nemen. Denk maar aan Johny Voners, ‘Black Panther’ Chadwick Boseman, George Floyd en sporticonen Diego Maradonna en Kobe Bryant. Zij worden geëerd met een groot aantal zoekopdrachten.

  1. Kobe Bryant
  2. Naya Rivera
  3. Diego Maradonna

Wat is…?

Als laatste categorie hebben we de ‘Wat is’-zoekopdrachten. Die leveren vaak hilarische resultaten op, al was er hier ook weer een duidelijke invloed van het coronavirus te merken. Of de pandemie ook een invloed heeft gehad op de toegenomen interesse in ‘rimmen’, daar durven we geen uitspraken over te doen.

  1. Wat is een lockdown?
  2. Wat is het coronavirus?
  3. Wat is rimmen?

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business