Nieuws

Adobe rolt laatste update voor Adobe Flash Player uit

Op 31 december wordt de stekker na bijna 25 jaar definitief uit het iconische softwareprogramma Adobe Flash Player getrokken.

De releasenotities die Adobe op haar hulppagina bij de update publiceerde zijn meer een afscheidsbrief dan dat ze informatie over het updatebestand geven. En dat zijn ze eigenlijk ook, want het is de allerlaatste update voor de browser plug-in Adobe Flash Player. Op 31 december zal Adobe de ondersteuning voor het softwareprogramma namelijk stopzetten. Het updatebestand zelf bevat niets meer dan enkele kleine bugfixes, en is slechts een formaliteit.

Adobe raadt alle gebruikers van Flash Player om het softwareprogramma na de officiële ondersteuning zo snel mogelijk van hun computer te verwijderen. Het programma wordt vanaf dan veel kwetsbaarder voor malware en andere cyberaanvallen, en kan dus schade aanbrengen aan je apparaat. Alle Flash-content zal pas vanaf 12 januari geblokkeerd worden. Wie Flash Player nog op zijn of haar computer heeft staan, zal in de komende weken regelmatig een verwittiging krijgen om het programma te verwijderen.

Afscheid van een icoon

Met Adobe Flash Player verdwijnt toch wel een legendarisch softwareprogramma. De eerste versie dateert al van 1996. Het programma was een plug-in die je aan je webbrowser toevoegde voor het afspelen van interactieve inhouden die met Flash Player ontwikkeld waren. Die inhouden konden zowel media, games als websites zijn. Flash Player genoot veel populariteit omdat het flexibel was met alle desktopbesturingssystemen en -browsers. Er verscheen een Android-versie in 2012, maar die ondersteuning werd in 2016 al stopgezet.

Het zou het begin van het einde voor Adobe Flash Player inluiden. De laatste jaren verloor de software heel wat van haar pluimen. Grote websites genre Facebook en YouTube schoven het opzij voor nieuwe standaarden, bijvoorbeeld HTML5 dat veel van de tekortkomingen van Flash Player wegwerkt. Elk softwareprogramma moet vroeg of laat wel plaats maken voor jongere en betere alternatieven. Adobe Flash Player bleek geen uitzondering op de regel te zijn. Maar na net geen 25 jaar zal het toch even wennen zijn zonder Flash Player. Wil je meer lezen over het afscheid van Flash Player, lees dan zeker dit TechPulse Premium-artikel.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business