Volgens onderzoek van het crowdsourced databedrijf Tutela biedt het mobiele netwerk van Proximus over de gehele lijn een betere gebruikservaring dat dat van concurrenten.

Advertentie

De bevindingen van Tutela zijn te lezen in het ‘State of Mobile Experience’-rapport voor de Benelux. Het databedrijf deed voor het onderzoek beroep op haar ruime panel van smartphonegebruikers, dat wereldwijd meer dan 300 miljoen smartphonegebruikers telt. Tutela analyseerde tussen 1 mei en 31 oktober meer dan 2,8 miljard records om te kunnen beoordelen welke telecomleverancier de beste gebruikservaring aan haar klanten kan bieden via het mobiele netwerk.

In totaal werden zes parameters in beschouwing genomen om tot een conclusie te komen. Op vier parameters scoorde Proximus beter dan haar concurrenten. De belangrijkste parameter voor Tutela is ‘Excellent Consistent Quality’, wat inhoudt in welke mate het netwerk veeleisende toepassingen zoals 1080p videostreaming, videogroepsgesprekken in HD en realtime mobiele gaming kan ondersteunen. 90,9% van de verbindingen van Proximus haalde die grenswaarde, tegenover 88,2% voor Orange en 85,6% voor BASE. Ook scoorde Proximus het beste voor ‘Core Consistent Quality’, een parameter die beoordeelt of de verbindingen goed genoeg zijn voor dagelijkse toepassingen zoals browsen en het delen van content op sociale media. Hier haalde Proximus een score van 96,4%, Orange 95,5% en BASE 94,5%.

Daarnaast lag ook de uploadsnelheid van Proximus met gemiddeld 15,3 Mbps het hoogst van alle operatoren, en hebben zij het meeste geografische dekking. Orange kan dan weer de laagste latentie voorleggen (13,4ms), BASE biedt de hoogste downloadsnelheden (31,2 Mbps).

Nederland scoort beter

De onderzoekers van Tutela vergeleken niet alleen de prestaties van mobiele netwerken per land, maar ook tussen de verschillende Benelux-landen. Daaruit blijkt dat de kwaliteit van de mobiele netwerken in Nederland gemiddeld net iets hoger ligt dan in ons land. 90,6% van alle netwerktests voor Nederland resulteerde in een Excellent Consistent Quality-label, tegenover 88,2% voor België. Wij doen nog wel net iets beter dan Luxemburg, waar 84,2% van de netwerkverbindingen als excellent mag bestempeld worden.

Volgens Tetula haalt Nederland de hoogste score omdat de uitrol van 5G bij onze noorderburen iets verder staat dan in België (waar het dossier helemaal niet vooruitgaat), maar toch loopt de overstap naar de nieuwe netwerkstandaard zeer moeizaam in de hele Benelux. De implementatie van 5G is cruciaal voor de Benelux om de hoge kwaliteit van de mobiele netwerken te kunnen blijven garanderen. De meerwaarde van 5G ten aanzien van 4G is een lagere latentie, meer netwerkcapaciteit en hogere doorvoersnelheden.


1 REACTIE

  1. Schandalig. Van 26 November ben ik aan het sukkelen met mijn Pickx in het buitenland. Ik wordt door Proximus van het kastje naar de muur gestuurd. Eerst ligt het aan de WiFi in het buitenland. Het is altijd wel iemand zijn schuld, die van Proximus uiteraard NIET!!!!!! Na een maand en half loopt mijn potje echt wel over! Op internet uren zitten zoeken en zo zie ik dat ik niet alleen ben en er heel veel mensen problemen hebben met de Pickx app, Proximus blokkeert blijkbaar iets. Van zo een firma verwacht ik toch wel professionaliteit. Wat een grap!
    Ze gaan je morgen contacteren, ondertussen weer twee weken geleden. Gisteren dan toch maar weer eens contact opgenomen. Vandaag gingen ze bellen? Maar hiervoor moest ik wel weer 5 keer mijn klantennummer doorgeven aan een andere persoon + 5 keer mijn verhaal opnieuw vertellen. Dan belt er juist weer een super onbekwaam iemand. Die vind dat ik wel wat beleefder mag zijn. Wie kan nog rustig blijven als de persoon aan de lijn, weer eens zegt dat het echt niet bij hen ligt. En o ja, ik moest ook hier weer mijn klantennummer geven en het verhaal voor de 39019000000000000000 keer herhalen. Op al die tijd heb ik 1 persoon gehad die het probleem toegaf en inderdaad mee op internet op zoek ging naar het probleem. PROXIMUS! Een klanten van tientallen jaren zo in de koude laten staan en eigenlijk gewoon met zijne voeten spelen. Salut!!!!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here