Mobiel, Nieuws

Onderzoek: Proximus biedt de beste mobiele ervaring

Volgens onderzoek van het crowdsourced databedrijf Tutela biedt het mobiele netwerk van Proximus over de gehele lijn een betere gebruikservaring dat dat van concurrenten.

De bevindingen van Tutela zijn te lezen in het ‘State of Mobile Experience’-rapport voor de Benelux. Het databedrijf deed voor het onderzoek beroep op haar ruime panel van smartphonegebruikers, dat wereldwijd meer dan 300 miljoen smartphonegebruikers telt. Tutela analyseerde tussen 1 mei en 31 oktober meer dan 2,8 miljard records om te kunnen beoordelen welke telecomleverancier de beste gebruikservaring aan haar klanten kan bieden via het mobiele netwerk.

In totaal werden zes parameters in beschouwing genomen om tot een conclusie te komen. Op vier parameters scoorde Proximus beter dan haar concurrenten. De belangrijkste parameter voor Tutela is ‘Excellent Consistent Quality’, wat inhoudt in welke mate het netwerk veeleisende toepassingen zoals 1080p videostreaming, videogroepsgesprekken in HD en realtime mobiele gaming kan ondersteunen. 90,9% van de verbindingen van Proximus haalde die grenswaarde, tegenover 88,2% voor Orange en 85,6% voor BASE. Ook scoorde Proximus het beste voor ‘Core Consistent Quality’, een parameter die beoordeelt of de verbindingen goed genoeg zijn voor dagelijkse toepassingen zoals browsen en het delen van content op sociale media. Hier haalde Proximus een score van 96,4%, Orange 95,5% en BASE 94,5%.

Daarnaast lag ook de uploadsnelheid van Proximus met gemiddeld 15,3 Mbps het hoogst van alle operatoren, en hebben zij het meeste geografische dekking. Orange kan dan weer de laagste latentie voorleggen (13,4ms), BASE biedt de hoogste downloadsnelheden (31,2 Mbps).

Nederland scoort beter

De onderzoekers van Tutela vergeleken niet alleen de prestaties van mobiele netwerken per land, maar ook tussen de verschillende Benelux-landen. Daaruit blijkt dat de kwaliteit van de mobiele netwerken in Nederland gemiddeld net iets hoger ligt dan in ons land. 90,6% van alle netwerktests voor Nederland resulteerde in een Excellent Consistent Quality-label, tegenover 88,2% voor België. Wij doen nog wel net iets beter dan Luxemburg, waar 84,2% van de netwerkverbindingen als excellent mag bestempeld worden.

Volgens Tetula haalt Nederland de hoogste score omdat de uitrol van 5G bij onze noorderburen iets verder staat dan in België (waar het dossier helemaal niet vooruitgaat), maar toch loopt de overstap naar de nieuwe netwerkstandaard zeer moeizaam in de hele Benelux. De implementatie van 5G is cruciaal voor de Benelux om de hoge kwaliteit van de mobiele netwerken te kunnen blijven garanderen. De meerwaarde van 5G ten aanzien van 4G is een lagere latentie, meer netwerkcapaciteit en hogere doorvoersnelheden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business