Nieuws

Terugblik 2020: de meest opvallende resultaten van TechPoll

Via onze wekelijkse TechPoll vroegen we onze lezers hun mening over actuele thema’s. En dat gaf vaak straffe resultaten.

We moedigen onze lezers graag aan om mee met ons kritisch na te denken over het laatste technologienieuws. Maar omdat niet iedereen even vlot met woorden is, lanceerden we deze zomer een wekelijkse lezerspoll waarin we een technologievraag voorlegden. Van een pittig debat over een actueel nieuwsthema tot een leuke vraag over onze favoriete apps; TechPoll had voor ieder wel wat wils.  

Het enthousiasme van onze lezers was dan ook zeer groot. Elke week werd de TechPoll door honderden lezers ingevuld. Twee polls overstegen zelfs de kaap van 1000 stemmen. Met veel plezier analyseerden we telkens de resultaten. Dit is een overzicht van de meest opvallende polls:

Liever een betaalbare smartphone

We begonnen in juli met een poll over smartphones. In 2020 zagen we twee opvallende trends in de smartphonemarkt. Langs de ene kant werden de vlaggenschepen steeds duurder, maar langs de andere kant werden budgetsmartphones ook steeds beter. Wij wilden dan ook weten hoeveel onze lezers bereid zijn te betalen voor een smartphone. Het merendeel bleek toch niet meer dan 400 euro aan een smartphone te willen geven. Slechts 49 op bijna 400 respondenten is bereid meer dan 800 euro te betalen.

[related_article id=”302751″]

Google boven, maar niet altijd

Veel polls peilden naar de applicaties en digitale diensten die we het het liefst gebruiken. Technologie heeft immers door de coronapandemie een onvervangbare plek in ons leven gekregen. In heel veel categorieën moesten we Google als winnaar uitroepen. Zo won Google met ruime afstand de strijd der mobiele OS van Apple’s iOS (75%-25%), is Google Foto’s de populairste cloudopslagtool voor het bewaren van foto’s, en liet Google Assistant geen spaander heel van concurrerende virtuele assistenten.

Maar Google moest zich ook wel eens gewonnen geven. Spotify en niet Google Play Music is de populairste muziekstreamingdienst, Google Meet eindigde op de laatste plaats bij de videochatapplicaties (gewonnen door Microsoft Teams), en haalde Waze het nipt van Google Maps toen we vroegen naar de favoriete navigatie-app. Al is die laatste wel een halve overwinning voor Google.  Met meer dan 1000 respondenten was het de op één na meest ingevulde TechPoll.

Een laatste populariteitsverkiezing plaatste de streamingplatformen tegenover elkaar in de ring. In lockdowntijden waren Netflix en consoorten een geliefkoosd toevluchtsoord om aan de coronazorgen te ontsnappen en ons bezig te houden. Met Disney+ en Streamz kregen we er in België ook enkele interessante lanceringen bij. Toch kunnen ze (voorlopig?) nog niet tippen aan de streamingkoning Netflix.

Netflix

Coronalert goedgekeurd

De Coronalert-app lokte veel discussie uit onder onze politici, maar ook onder de gewone man en vrouw in de straat. Dat merkten we aan de hoge respons die we kregen op twee vragen die we via TechPoll stelden over de contact tracing app.  Is een applicatie downloaden die ons overal volgt de oplossing tegen het coronavirus? Wij vroegen het in augustus aan onze lezers. 63% van net geen 900 respondenten antwoordden toen voorstander te zijn.

Eind september zag Coronalert dan eindelijk het levenslicht. Hadden die 63% uit de vorige poll hun woord gehouden en de app gedownload? Met 1110 antwoorden lokte deze poll het meest engagement uit onder onze lezers. En ja hoor: 62,5% had de app inderdaad geïnstalleerd. Slechts 10% gaf aan de app uit privacyoverwegingen niet te willen installeren; 5% kon dat niet doen omwille van technische beperkingen.

Coronalert België

Het einde van Black Friday?

Eindigen deden we begin december met een poll rond Black Friday. Het Amerikaanse koopjesfestival wordt elk jaar grootser aangepakt door retailers, maar wat vinden de consumenten? Blijkbaar worden die minder enthousiast. Want een overgrote meerderheid (57% van 360 stemmen) kocht helemaal niets.

Hieronder vind je alle pollresultaten apart:  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business