Coronalert België

Onze Belgische Coronalert is gebaseerd op het Duitse model. Maar hoe ga je nu aan de slag met de app en wat heeft ze te bieden? Een overzicht.


Het is zover. Er zijn heel veel woorden over vuil gemaakt, maar we kunnen sinds gisteren officieel gebruikmaken van een Belgische Coronatracking-applicatie Coronalert.

Onder de naam Coronalert kunnen burgers vandaag de applicatie op hun smartphone installeren en zo hopelijk sneller te weten komen wanneer ze in de buurt van een persoon zijn geweest die positief is getest. De app is gratis beschikbaar en vereist iOS 13.6 of hoger voor iPhonegebruikers & voor Androidgebruikers Android 6 of hoger.

Download Coronalert voor iOS of Android.


Coronalert is geen wondermiddel maar zal ons wel kunnen helpen.

Stap 1 / Coronalert

Uiteraard is de Coronalert géén wondermiddel tegen het virus. Maar het zal ons wel helpen om beter te gaan voorkomen dat we besmet geraken. In de eerste stap is het natuurlijk de bedoeling dat je de applicatie download in de App Store of Google Play Store. Na het downloaden open je de applicatie en ga je akkoord met de privacyvoorwaarden.

Indien je niet zeker bent, kan je het bestand altijd eens doornemen. Uit verschillende tests van Test Aankoop is wel duidelijk gebleken dat Coronalert een goed privacyrapport heeft gekregen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken, alle informatie wordt geanonimiseerd gedeeld. Zowel in iOS als Android kan je in de instellingen onder blootstellingsmeldingen je activiteit of ‘tracking’ in- en uitschakelen. Vul daarvoor bij zoeken blootstellingsmeldingen in.

De instellingen in Android & iOS zijn nagenoeg hetzelfde.

Stap 2 / Controle & diagnose

Zowel op Android als iOS kan je bij instellingen zien of de Coronalert actief is. Van daaruit kan je de trackingapp ook weer uitschakelen indien je dat wenst. Maar zoals vermeld is het voornaamste doel dat zoveel mogelijk mensen Coronalert gebruiken zodat we samen het virus kunnen indijken. Uitschakelen raden we daarom af.

Je zal ook maandelijks een herinnering ontvangen van Android & iOS. Coronalert is beschikbaar in het Nederlands, Frans & Duits. Wie zijn smartphone in een andere taal heeft ingesteld zal automatisch de Engelse taal krijgen. Toch liever de blootstellingscontrole uitschakelen? Ga dan in de app naar blootstellingscontrole actief en schakel de knop uit.

Controleer af en toe je risico.

Stap 3 / Terminologie

Je zal merken dat de applicatie de eerste dagen nog geen risico kan vastleggen. Dat komt omdat Coronalert meer data nodig heeft en dus meer tijd om een risico te berekenen.

Hoe meer mensen de app downloaden hoe sneller je bijvoorbeeld na een winkelbezoek een risico-analyse te zien krijgt. In de app worden vaak woorden gebruikt die misschien niet helemaal duidelijk zijn. Coronalert heeft een kleine woordenboek aan boord.

Tik rechtsboven op het informatie-icoon. Onder de titel definitie terminologie krijg je een duidelijke uitleg bij termen als willekeurige ID’s of blootstellingslogbestand.

Coronalert België
We leren bij.

Stap 4 / Coronalert delen

Zoals gezegd is deze Belgische Coronalert vooral effectief als veel mensen het gebruiken. Hoe meer mensen de app aan boord hebben, hoe beter Coronalert een risico kan inschatten en mensen waarschuwen.

Nogmaals; de applicatie is geen wondermiddel tégen het virus, maar het kan ons wel helpen om factoren beter in te schatten en sneller te schakelen bij contacttracing. Probeer daarom de applicatie zoveel mogelijk onder vrienden en familie te delen. Dat doe je door helemaal onderaan op Deel Coronalert te tikken. Van daaruit kan je de downloadlink meteen versturen via je favoriete kanalen.

Coronalert België
Hoe meer gebruikers, hoe beter.