Windows 10 update

De software controleert al sinds mensenheugenis de harde schijf van Windows-computers op errors, maar sinds de update Windows 10 20H2 veroorzaakt het programma ze.

Advertentie

Microsoft rolde het updatebestand Windows 10 20H2 in oktober uit naar alle Windows-gebruikers. Het is de laatste grote update voor het besturingssysteem van dit kalenderjaar. De grootste veranderingen die de oktober-update met zich meebracht zijn te merken aan het Start-menu dat in een nieuw jasje werd gestoken. Microsoft Edge kreeg eindelijk ook een Alt+Tab-functie om tussen tabbladen te wisselen, iets waar gebruikers van de systeembrowser al lang om vroegen.

Het uitrollen van de update verliep zonder grote noemenswaardige problemen, dat is in het verleden al wel eens anders geweest, maar de jongste weken stromen toch enkele klachten binnen. Er zou namelijk een probleem voordoen wanneer gebruikers de schijfcontroletool ChkDsK toepassen. Dat is een software die al sinds de eerste versie van Windows standaard op de computer geïnstalleerd staat. De tool kan gebruikt worden om de harde schijf te controleren om naar een oplossing voor fouten te zoeken.

Bluescreen bij schijfcontrole

Een schijfcontrole uitvoeren doe je door het commando chkdsk c:/f in te geven. Maar als je de laatste update van Windows hebt binnengehaald, doe je dat beter niet te veel. Verschillende gebruikers melden dat ze bij het uitvoeren van een schijfcontrole een bluescreen te zien kregen. De fout zou zich voornamelijk voordoen bij externe ssd’s, en zou de harde schijf van je computer zelf niet aantasten. Al maken enkele gebruikers ook daar melding van.

Zo ziet een schrijfcontrole met ChkDsk er normaal gezien uit. Screenshot van ClearanceClarenceNexus, auteur van Wikipedia.

Omdat het probleem zich pas lijkt voor te doen sinds de laatste versie van Windows 10 20H2 is uitgegeven op 8 december (met buildnummer KB4592438), heeft Microsoft nog geen patch kunnen uitrollen.

Grote problemen blijven uit

Zo loopt er toch weer wat mis tijdens een grote Windows-update. Al is dit gelukkig slechts een kleine issue die ook maar een beperkt aantal gebruikers zal treffen. Veel minder goed verliep het de eerste grote systeemupdate van dit jaar, de 10 May Update. Die update had bij lancering nog heel veel onopgeloste softwarebugs. De bugs waren zo erg dat ze zelfs je computer konden doen crashen. Microsoft moest de uitrol van de update terugroepen om de problemen te kunnen oplossen.

Microsoft heeft duidelijk haar lessen getrokken van wat er in mei misging. De update Windows 10 20H2 werd dan ook veel gefaseerder uitgerold, zodat Microsoft potentiële issues van nabij bij de gebruikers kon opvolgen en snel kon bijschakelen als er iets misging. Heel grote problemen bleven deze keer uit, al zijn de kleinere bugs natuurlijk nooit veraf. Een oplijsting van alle problemen die je met de update kan meemaken, vind je in dit handige overzicht van Windows Central. Toch verdient de oktober-update de prijs van ‘minst chaotische grote Windows-update van 2020’, voor wat dat waard is.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here