Nieuws

Coronalert werkt nu ook in 10 Europese landen

De Belgische corona-app is eindelijk in staat om te communiceren met gelijkaardige applicaties van andere Europese landen.

Met deze update kan iemand die in het buitenland vertoeft ook zijn of haar nauwe contacten laten registreren. Dat werkt dan volledig op dezelfde manier als binnen onze landgrenzen. Jouw smartphone wisselt een geanonimiseerde bluetoothsleutel uit met die van een smartphone, en de contacten worden geregistreerd in het logboek van je smartphone. Leg je een positieve test af, dan kan je via de app daar je contacten van op de hoogte brengen. Dit alles werkt alleen efficiënt als de mensen in je nabijheid ook de applicatie gedownload hebben, of het nu in binnen- of buitenland is.

Omdat de meeste corona-applicaties op dezelfde technische architectuur gebouwd zijn, is het mogelijk om de applicaties met elkaar te laten communiceren. Voorlopig kan je de Belgische Coronalert gebruiken in 10 Europese landen: Duitsland, Nederland, Spanje, Ierland, Italië, Denemarken, Letland, Kroatië, Polen en Cyprus. Volgens De Standaard komt ondersteuning voor de Finse corona-app daar ook spoedig bij. Het zou niet mogelijk zijn om Coronalert te linken met de Franse app, omdat Frankrijk voor een andere structuur gekozen heeft die niet compatibel is. Zo kan je je volgende vakantiebestemming toch al iets gerichter kiezen.

Nog geen testresultaten

Er bestaat nog één beperking bij het gebruik van de applicatie in het buitenland. Leg je een coronatest af in het buitenland, dan kan je het resultaat daarvan ook enkel in het land waar de test afgenomen is, ingeven. Dat komt omdat elk land nog wel zijn eigen systeem heeft om testresultaten. In België is dat redelijk complex, al is de procedure wel eenvoudiger gemaakt toen bleek dat positieve testresultaten nauwelijks werden ingegeven in de app. Nu kan je als gebruiker zelf je testresultaat ingeven via een code die je via sms bekomt.

De timing om de buitenlandse ondersteuning is wel opmerkelijk. De kerstvakantie is namelijk net voorbij, en alle reizigers die tijdens de kerstperiode buitenlandse oorden hebben opgezocht zijn inmiddels teruggekeerd. Cryptograaf Bart Preneel verklaart dat het systeem technisch wel klaar was voor de kerstvakantie, maar dat de uitrol ervan belemmerd werd door geopolitieke kwesties. Europese instellingen moesten eerst hun definitieve groen licht geven, en die hadden in december hun handen vol met de Brexit.

Staat Coronalert nog niet op je smartphone? Download hem dan voor Android of iOS!

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business