De 'grootste' marktplaats op het darkweb, DarkMarket, is door de Duitse autoriteiten offline gehaald. Volgens de autoriteiten had het platform zo'n half miljoen gebruikers.

Advertentie

Via het platform werd onder andere drugs, gestolen creditcardinformatie, nepbiljetten, anonieme simkaarten en malware verhandeld. Er zouden 2400 verkopers actief zijn op de marktplaats. Op DarkMarket zou zo’n 140 miljoen euro aan cryptovaluta zijn uitgegeven, voornamelijk in virtuele munten, zoals bitcoin en monero (via AD).

Een 34-jarige Australiër is opgepakt en meer dan twintig servers zijn in beslag genomen. De persoon is vermoedelijk de eigenaar van de marktplaats op het darkweb. De servers bevonden zich in Oekraïne en Moldavië. Door middel van deze servers kan de Duitse justitie mogelijk beheerders, kopers en verkopers opsporen.

De grootste, voor zover we weten

Er wordt gesteld dat het om de ‘grootste’ darkweb marktplaats ter wereld gaat, maar het is lastig om dit vast te stellen. Een darkweb kun je enkel bereiken via een speciale webbrowser, zoals Tor. Door middel van een dergelijke browser kun je anoniem surfen op het internet. Het trekt dan ook een hoop criminele activiteiten aan, waaronder illegale wapenhandel, het verspreiden van kinderporno en het doorverkopen van wachtwoorden.


Gerelateerde artikelen

Dossier fintech: van cashloos naar kaartloos

De banksector ondergaat hevige veranderingen. Nieuwe spelers betreden de markt. FinTech start-ups rijzen als paddenstoelen uit de grond en we betalen steeds meer met onze smartphone of smartwatch.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here