Onderzoek heeft aangetoond dat smartwatches sporen van het coronavirus kunnen traceren tot een week voor er symptomen optreden.

Advertentie

Een van de grote problemen met de gebruikelijke testmethoden is dat een coronatest meestal wordt afgenomen van zodra iemand ziektesymptomen vertoont. Maar symptomen treden vaak pas enkele dagen na het besmettelijke contact op. Tegen dan heeft de patiënt mogelijks al weer andere mensen uit zijn/haar omgeving besmet. Enkele wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat het virus sneller kan gedetecteerd worden bij iemand die een smartwatch rond de pols draagt.

Die conclusie bevestigen zowel het Mount Sinai Health-instituut in New York en Stanford University, niet zomaar de eersten de besten. Smartwatches meten heel wat biometrische parameters van hun gebruikers, waaronder het hartslagritme. Onderzoek heeft aangetoond dat een van de eerste indicatoren van een coronabesmetting een hogere hartslag in rust is. Maar een persoon hoeft zich nog niet per se ziek te voelen in deze fase.

Apple Watch, Garmin & Fitbit

De onderzoekers van het Mount Sinai-instituut volgde 300 medewerkers met een Apple Watch van 29 april tot 29 september. De Apple Watch is in staat om redelijk accuraat subtiele veranderingen in iemands hartslag te meten. Daarvoor hoeft de gebruiker ook geen bijkomende input te geven. Volgens de onderzoekers kan aan de hand van die data een covid-besmetting tot 7 dagen vooraleer de eerste symptomen opduiken al opgespoord worden. Apple was op geen enkele manier betrokken bij de studie, wat de validiteit van de resultaten ten goede komt.

Een studie is pas kwaliteitsvol als ze ook kan gerepliceerd worden. Stanford University deed een gelijkaardige studie met smartwatches van Garmin en Fitbit. Ongeveer 80% van de deelnemers die nadien positief testte, stelde veranderingen in hun hartslagritme vast tot zelfs 9 dagen voor de eerste ziektesymptomen.

Een nieuw wondermiddel?

Het is nog te vroeg om te concluderen of smartwatches het onvolprezen wondermiddel zijn in de strijd tegen het coronavirus, maar de studies tonen wel aan dat ze een belangrijke rol in de detectie kunnen spelen. Meer bepaald kunnen ze er voor zorgen dat iemand zich sneller zal afzonderen en/of laten testen. Volgens de onderzoekers moeten fabrikanten hier ook op inspelen. Via een meldingssysteem kan de smartwatch de gebruiker verwittigen als diens hartslag onregelmatigheden vertoont. Zo is de gebruikers ervan op de hoogte dat er een verhoogd risico op besmetting is.