Loon

Alphabet heeft besloten om 4G-project Loon stop te zetten. De toekomst van de ballonnen is niet rendabel en duurzaam genoeg.

Advertentie

Loon is één van de grotere projecten waarmee Google/Alphabet in 2013 heel de wereld internet wilde geven. Met grote ballonnen plande Loon om bijvoorbeeld derde wereldlanden van 4G te voorzien. In maart vorig jaar ging Loon bijvoorbeeld nog van start in Kenia, in samenwerking met een aantal lokale partners.

Deze week heeft de CEO van Loon, Alistair Westgarth, laten weten dat het project wordt stopgezet. “Ondanks het feit dat we een reeks commerciële partners hebben gevonden om de 4G-ballonnen in de markt te zetten, is het ons niet gelukt om de kosten laag te houden en Loon rendabel te maken”.

Alphabet Loon

Het concept ging als volgt: op 20 km hoogte zou het bedrijf met ballonnen verlaten delen van de wereld van internet voorzien. Vooral in derde wereldlanden zou Loon heel wat mensen van innovatieve oplossingen kunnen voorzien. Een project dat – voor een bedrijf als Google – toch echt geen probleem kan zijn? Toch blijkt ook moederbedrijf Alphabet de geldkraan nu dicht te draaien.

Het project was fulltime actief in Kenia, Puerto Rio en Peru. In Kenia zullen de 4G-ballonnen nog tot maart actief zijn. Op zich is het niet zo opvallend dat dit project nooit echt van de grond kwam. Ook met de beste bedoeling heb je nog steeds geld en commerciële partners nodig op lokaal vlak. Het hele project moet ook voor Google renderen en duurzaam zijn. Project Taara blijft wel gewoon doorlopen. Zij maken gebruik van fiberkabel en hebben als doel om de hele wereld te voorzien van snel en betaalbaar internet.

Loon
Advertentie

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here