Nieuws

Controleer je Gmail-account: wijziging privacy vanaf 25 januari

Gmail
© Unsplash / Solen Feyissa
Gmail heeft altijd al een reeks slimme functies aan boord gehad. Het aanbod wordt steeds groter, maar ook de regels worden strenger.

Gebruik je Gmail, Google Chat of Google Meet regelmatig? Dan zal er vanaf 25 januari heel wat veranderen bij Google. Het bedrijf pusht sinds een aantal dagen meldingen naar Gmail-gebruikers waarin het vraagt om expliciete toestemming om je gegevens verder te mogen gebruiken.

Gmail slimme functies

Wie zijn Gmail vaak gebruikt via de webversie, zal de melding vermoedelijk wel al gezien hebben. Google vraagt gebruikers toestemming om verder gebruik te maken van je gegevens bij diensten als Gmail, Meet of Chat. Die gegevens werden sowieso al gebruikt en aan elkaar gekoppeld. Het bedrijf vraagt nu – in lijn met Europese regelgeving – of ze dat verder mag doen.

Waarover gaat het nu juist?

In Gmail (en je Google-account) zitten heel wat slimme functies die met elkaar verbonden zijn. Die zorgen ervoor dat al je Googlediensten persoonlijker zijn en je productiever te werk kan gaan. Een kort voorbeeld: je koopt vliegtickets in Chrome via Google Flights. Na de aankoop zal Gmail in je agenda automatisch je vluchten invullen. Een functie die tot voor kort automatische geactiveerd stond.

Een tweede voorbeeld is de slimme antwoorden in Gmail. Je kan in principe aan de mail-app vragen om zelf al een antwoord voor te bereiden op de mail die je gekregen hebt. Maar daarvoor heeft de tool natuurlijk data nodig. Zonder data, geen slimme functies.

Europese regelgeving

Binnenkort gaan er ook nieuwe regels van kracht in de EU. De Europese beleidsmakers willen de datamacht van grote techgiganten steeds meer aan banden leggen. Dus stelt de Europese privacywetgeving dat bedrijven die specifieke data willen ophalen voor bepaalde functies en tools, daar eerst toestemming bij de gebruiker moeten om vragen.

De zoekmachinegigant anticipeert daarmee dus op de nieuwe regels en stelt zelf 25 januari als deadline.

Wat moet je doen?

Dat hangt van je keuze af. In ieder geval raden we aan om zo snel mogelijk naar gmail.com te surfen en te reageren op de melding van Google. Er zijn twee keuzes: doorgaan met slimme functies & slimme functies uitschakelen. In stap 2 vraagt het bedrijf dan weer of ze bepaalde diensten kan personaliseren. Ook hier krijg je twee keuzes: ja of nee. Wie nee selecteert wordt daardoor niet benadeeld. Je kan gewoon geen gebruik maken van de slimme tools. Extra info nodig? Bekijk dan hier de supportpagina van Google.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business