Nieuws

Facebook deelt Messenger-berichten met FBI na bestorming Capitool

Facebook community chats
Facebook heeft Messenger-berichten gedeeld met de FBI over de bestorming van het Capitool. Amerikaanse politici hadden daartoe opgeroepen.

Volgens Forbes was het Democratisch senator Mark Warner die socialemediabedrijven verzocht om info over de bestorming op 6 januari op te slaan. Zo zou de inlichtingendienst FBI ze kunnen inkijken voordat ze verwijderd werden. De FBI heeft ook privéberichten van Facebook Messenger kunnen inkijken.

“Vooral andere sociale media gebruikt bij bestorming” 

De chief operating officer van Facebook, Sheryl Sandberg, krijgt heel wat kritiek te slikken. Zij beweerde namelijk dat het vooral op andere, kleinere platformen (zoals Parler) zou zijn geweest dat de bestormers over hun acties communiceerden. Nadien bleek dat er toch aanzienlijk veel Facebook-groepen en accounts opdoken met verdachte inhoud, waaronder dreigen met geweld. 

Facebook-account van heethoofd doorspit 

Nadat New Yorker M. Kelly in verdenking gesteld werd, kreeg de FBI de toestemming om zijn Facebook-account te doorspitten. Dat gebeurde na tips over een account van Kelly waarop beeldmateriaal te zien was van hoe hij Capitol Hill bestormde. De FBI kreeg toegang tot zijn IP-adres, telefoonnummer en Gmail-adres.  

Facebook verleende toegang tot Kelly’s Messenger-berichten. “Er zal een ex-agent bij me zijn en enkele Proud Boys. Dit wordt het meest historische moment in mijn leven”, antwoordde hij aan een contact dat hem erop wees op zijn hoede te zijn voor Antifa. Volgens de FBI is de agent in kwestie Kelly’s broer.  

Opruiende berichten 

In een groepsbericht op 6 januari verstuurde de man dit: “Traangas. De politie heeft de parlementszitting stopgezet. Ze zijn allemaal onderweg naar de kelder. F*ck die slangen. Maak dat ze weg zijn uit ons Huis!” In een ander chatbericht, op 9 januari, verstuurde Kelly een foto van zichzelf in bloot bovenlijf, poserend voor het Capitool en met een Amerikaanse vlag in de hand. “Dit ben ik en m’n broer heeft de foto genomen”.  

Ook de IP-gegevens die Facebook aan de FBI bezorgde werden nuttig bevonden. Daarmee kon de veiligheidsdienst vaststellen dat Kelly van New York naar Silver Spring (Maryland), vlakbij Washington D.C. was gereisd. Het is niet duidelijk of Kelly ook gearresteerd is. Later moet blijken of hij schuldig kan worden bevonden. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business