Nieuws

Italië blokkeert TikTok gedeeltelijk na dood 10-jarig meisje

verontrustende content
De Italiaanse overheid heeft een aantal TikTok-gebruikers geblokkeerd van wie de leeftijd niet geverifieerd kon worden. Ze nam die beslissing na de dood van een 10-jarig meisje in het land.

De Italiaanse overheid heeft een aantal TikTok-gebruikers geblokkeerd van wie de leeftijd niet geverifieerd kon worden. Ze nam die beslissing na de dood van een 10-jarig meisje in het land. 

Het meisje zou volgens The Guardian zijn overleden bij een ‘black-out’-challenge op het platform. Daarbij worden gebruikers uitgedaagd zichzelf (net niet) te verstikken. Italië neemt nu maatregelen omdat het te eenvoudig is voor –13-jarigen om zich te registreren. Het legt daarbij onrechtstreeks een zware verantwoordelijkheid bij het Chinese mediabedrijf. 

De Data Protection Authority (DPA) beschuldigt TikTok ervan de Italiaanse wetgeving te schenden. Die zegt dat er ouderlijke toestemming nodig is wanneer kinderen jonger dan 14 zich willen aanmelden op sociale media. Bovendien waarschuwt TikTok in zijn gebruiksvoorwaarden niet voor risico’s voor jonge kinderen, vindt de DPA nog.  

TikTok moet actie ondernemen 

Daar komt nog eens bij dat berichten standaard openbaar verschijnen, terwijl volgens de wetgeving content standaard afgeschermd moet worden. TikTok zou ook onduidelijk zijn over hoe lang het data bewaart, die gegevens anoniem gemaakt worden en waarvoor het geposte materiaal buiten de EU gebruikt wordt. Italië geeft TikTok de tijd tot 15 februari om tegemoet te komen aan de voorwaarden van de DPA.  

Een woordvoerder van TikTok liet aan The Guardian weten dat “veiligheid de allerhoogste prioriteit heeft. Inhoud die gevaarlijk gedrag aanmoedigt, promoot of verheerlijkt, kan niet door de beugel.” Hoe het Chinese bedrijf gaat reageren op de blokkering, liet de socialemediareus nog niet uitschijnen.  

Lees ook: TikTok beschermt jonge gebruikers

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Laat jij ooit een technologisch implantaat steken?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Clickx 417

Clickx 417

Bestel nu!

Business