Huawei

Ook aan het thuisfront blijft Huawei lijden onder de sancties die de Verenigde Staten de Chinese smartphonefabrikant opgelegd hebben.

In China zelf kon Huawei aanzienlijk minder smartphones aan de man brengen omdat het erg moeilijk kan samenwerken met Amerikaanse chipfabrikanten. De marktleider moet nu in eigen land terrein prijsgeven op Apple. Volgens analysebureau Canalys was Apples resultaat in het vierde kwartaal van 2020 zijn beste in jaren. De iPhone 11 en 12 verkochten er als zoete broodjes. Dat is een evenaring van het niveau in 2018 en het beste resultaat sinds de lancering van de iPhone 6s in 2015. 

Apple profiteert 

De anti-China-politiek die gewezen president Trump de voorbij jaren voerde, laat zich dus duidelijk voelen. Huawei zei vorig jaar nog dat het sommige halfgeleiders zelf kan produceren, maar dat de Chinese techgigant voor een hoop andere onderdelen (zoals processoren) wel elders moet gaan aankloppen. De iPhone 12 is de grootste concurrent voor de Huawei Mate in de hogere prijscategorie. Van de Mate werden in het vierde kwartaal ‘slechts’ 4 miljoen exemplaren verscheept.  

Chinees onderonsje 

De andere Chinese merken maken er een bitse strijd van. “Xiaomi, Oppo en Vivo, de grootste concurrenten van Huawei in China, proberen nu ook marketinggewijs een groter deel van de koek op de eisen. In slechts enkele maanden tijd gebeurden er al verschuivingen”, weet Canalys. Huawei verloor in het laatste kwartaal 4 procent tegenover zijn verkoop van een jaar eerder. Het marktaandeel van Huawei zakte naar amper 22 procent, terwijl dat in 2019 nog 42 procent bedroeg. Met 84 miljoen verkochte toestellen blijft het wel ruim marktleider.  

Eerder deden er geruchten de ronde dat Huawei zich zou terugtrekken uit de markt voor high-end smartphones, maar dat is lang niet zeker. Onlangs verkocht het Honor, zijn afdeling van budgetsmartphones, om onder de Amerikaanse druk uit te komen. De komst van 5G kan mogelijk een boost betekenen voor Huawei’s premiummodellen.