Nieuws

NVIDIA haalt grafische kaart uit 2016 vanonder het stof door chiptekort

NVIDIA chiptekort halfgeleiders
NVIDIA haalt een grafische kaart uit 2016 vanonder het stof. De productie van halfgeleiders stokt door onstabiele productie in coronatijden.

Nadat chipfabrikanten bij de uitbraak van de COVID19-pandemie de vraag naar halfgeleiders zag kelderen, veerde die eind vorig jaar onverwacht snel op. Het gevolg: het productieniveau was niet meer voldoende om de sterk groeiende vraag naar halfgeleiders bij te houden. Omdat er dus niet voldoende chips voorhanden zijn, zien onder meer autobouwers en spelconsolefabrikanten hun eigen productie hopeloos achteroplopen.  

Nood breekt wet 

Er is ook een nijpend tekort aan grafische kaarten en processoren. NVIDIA vond het daarom wel gepast om zijn GTX 1050 Ti weer beschikbaar te stellen. “Het klopt dat we oudere GPU’s, waaronder de RTX 2060 en GTX 1050 Ti, opnieuw verkopen aan onze partnerbedrijven. De vraag op de markt was extreem hoog”, meldt het bedrijf aan Engadget.  

Volgens NVIDIA hoeven de GPU’s in kwestie nog zeker niet afgedankt te worden. Natuurlijk zijn het wel stokoude processoren al je ze gaat vergelijken met de allernieuwste chips.  Het voordeel is dat ze niet aan NVIDIA’s voorraad van GDDR6-RAM-geheugen knabbelen. De processoren werken nog met de oudere GDDR5-standaard.  

Niet bepaald budgetvriendelijk 

Toch zijn de oude rakkers niet zo portemonnee-vriendelijk als je zou verwachten. De GTX 1050 Ti is een stukje duurder (190 dollar) tegenover zijn lancering in 2016 (139 dollar). Daarmee is hij nog wel een optie voor budgetgamers. De RTX 2060 daarentegen kost maar liefst 800 dollar of meer, een veelvoud van zijn lanceringsprijs (350 dollar). 

Deze oude gloriën lijken enkel geschikt voor wie écht niet zonder kan. De nieuwe NVIDIA 3000-reeks is nu bijna onmogelijk op de kop te tikken. Toeleverancier TSMC doet met een investering van 28 miljard dollar nochtans zijn stinkende best om tegemoet te komen aan de absurd grote vraag naar onderdelen. President Joe Biden heeft er alvast een prioriteit van gemaakt om chipfabrikanten uit de nood te helpen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business