Nieuws

CEO’s Reddit en Robinhood getuigen in hoorzitting rond Gamestop

De onverwachte opmars van gameretailer Gamestop op de Amerikaanse beurs zorgde voor heel wat ophef in financiële kringen. Reddit en Robinhood worden op het matje geroepen.

Op donderdag zal de Amerikaanse beurswaakhond een hoorzitting organiseren rond de Gamestop-affaire. Het verhaal is inmiddels wel bekend: leden uit een Reddit-community genaamd r/wallstreetbets bundelden de krachten om massaal te investeren in aandelen van Gamestop. Zo brachten ze hedgefondsen die aandelen van de gameretailer in hun portefeuille hadden zitten enorme verliezen toe. De actie van de Redditors had ook de intentie om de macht van de gevestigde beursspelers te breken.

Inmiddels is de beursgekte rond Gamestop opnieuw gaan liggen. De hele affaire zal wel niet zonder gevolgen blijven. Tijdens de hoorzitting moet onderzocht worden welke lessen de beurs kan trekken uit het voorval, en hoe gevaarlijk collectieve acties georganiseerd via sociale media kunnen zijn voor het financiële systeem. Dit weekend is door voorzitster van de Amerikaanse beursregulator Maxine Waters de lijst met getuigen gepubliceerd. Om de procedure onpartijdig te houden, zijn vertegenwoordigers van getroffen hedgefondsen en Reddit opgeroepen om te getuigen. Voor Reddit zijn dat CEO Steve Huffman, maar ook een gebruiker van het platform genaamd Keith Gil. Hij was één van de eerste die Gamestop liet vallen in de subreddit wallstreetbets, en daarmee alles in gang zette.

Robinhood

Een andere opvallende naam op de getuigenlijst is Vlad Tenev, de CEO van Robinhood. Het mobiele brokerplatform speelde eveneens een controversiële rol in de Gamestop-affaire. Het platform werd massaal gebruikt door de Redditors om de aandelen van Gamestop te kopen, waarop de beheerders meermaals besloten de aandelen uit de verkoop te halen. Robinhood brak daarmee eigen belofte dat het een platform wil zijn voor mensen die zich uitgesloten voelen van het financiële systeem. Het platform probeerde de aandacht nog af te leiden met een dure en melige reclamespot tijdens de Superbowl-finale, maar Tenev zal het toch moeten komen uitleggen.

Het is op dit moment nog gissen wat er zal beslist worden tijdens en na de hoorzitting. Van zodra we meer weten, breiden we dit artikel uit. Wil je er vanop de eerste rij bij zijn, kan je de digitale hoorzitting vanaf 18u live volgen via deze link. Om je goed voor te bereiden, lees je in dit achtergrondstuk een uitgebreid overzicht van de heisa rond Gamestop en onze voorspellingen voor de hoorzitting.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business