LG OLED tv's 4K 8K 2021

LG gaat straks zijn nieuwe OLED- en 4K-tv's naar de winkels sturen. Vooruitstrevende technologie moet de schermen betaalbaar maken.


Vorige maand presenteerden de Zuid-Koreanen hun nieuwste toestellen op de Consumer Entertainment Show (CES) die door de coronacrisis online plaatsvond. Nu geeft LG iets meer details vrij. Het gaat onder meer over hun 4- en 8K-tv’s die lcd-technologie combineren met QNED. Dat is een kwantumtechnologie om de pixelkwaliteit te verhogen. Mini-leds zorgen voor de achtergrondverlichting. De nieuwe technologie moet de topklasse van beeldschermen betaalbaarder maken. 

Goedkopere OLED-panelen

De G1-series staat bovenaan de ladder. Het OLED Evo Panel zou in staat moeten zijn om een straffe helderheid en zuiver wit te creëren. De meer toegankelijke C1-lijn van toestellen krijgt groottes van 48 tot 83 inch. Beide modellen zullen in april verschijnen, laat de fabrikant weten. De G1 en C1 kosten straks om en bij de 2400 en 2000 euro.

De meeste consumenten zullen eerder uitkijken naar de budgetvriendelijke schermen, de B1 en A1. Die OLED-tv’s zouden een stuk goedkoper moeten worden dan we tot nu toe gewoon waren. Voor die modellen heeft LG jammer genoeg nog geen prijzen meegedeeld. Ze verschijnen ook iets later dan hun duurdere broers. 


Betaalbare toptech 

Over de betaalbaardere tv’s zijn nog niet alle details bekend. De A1 zou alvast wel eARC (geluidsoutput van hogere kwaliteit via HDMI) en ALLM (automatisch overschakelen naar betere latency voor gaming) ondersteunen, ook zonder HDMI 2.0.  

Voorlopig blijft het afwachten of LG zijn beloftes van betaalbaardere tech kan waarmaken. Het lijkt het er wel op dat OLED-technologie op termijn efficiënter en dus goedkoper geproduceerd zal kunnen worden.

Lees ook: Apple sluit deal met TSMC voor productie OLED-schermen