LastPass Connect

De wachtwoordmanager LastPass gaat haar gratis versie inperken. Dat heeft vooral gevolgen voor wie het programma op meerdere apparaten gebruikte.

Advertentie

Via een notificatie in de applicatie heeft LastPass al haar gebruikers op de hoogte gesteld van de aanpassingen. De aanpassingen zijn enkel van toepassing op de gratis versie van de wachtwoordmanager, die een stukje beperkter zal worden. Dat is uiteraard ten faveure van de betalende Premium- en Family-abonnementen. Om te weten wat er concreet gaat veranderen, moest ik deze blogpost raadplegen.

De meest noemenswaardige aanpassing maakt LastPass aan het aantal types devices die je aan je gratis account kan koppelen. Nu kan je ook met een gratis account een onbeperkt aantal computers (laptops, desktop) en mobiele apparaten (smartphone, tablets) koppelen, maar dat wordt teruggebracht naar één type. Je kan wel nog steeds een onbeperkt aantal apparaten gebruiken, maar voor het type moet je dus ofwel een keuze maken of je account upgraden.

Verder lijkt er niet gek veel te veranderen, leiden we af uit de blogpost. Bepaalde functies waren sowieso al niet beschikbaar in de gratis versie. Dat zijn bijvoorbeeld uitgebreide veiligheidsanalyses, dark-web monitoring en meer opslagruimte (tot 1GB).

De veiligheidsanalyse is één van de features waarvoor je een betaald abonnement moet hebben.

Wat moet ik doen als ik een gratis account heb?

Voorlopig nog niet veel. De wijzigingen gaan pas op 16 maart in. LastPass zal je tot die tijd nog voldoende keren verwittigen. Wat nadien je vaste type device wordt zal mee bepaald worden door je eerste inlogbeurt na 16 maart. Je hebt nadien nog wel de kans om te wijzigen, LastPass geeft je drie wijzigingen cadeau. De wachtwoordmanager belooft ook dat geen enkel wachtwoord verloren zal gaan; wachtwoorden van je mobiel toestel worden gesynchroniseerd naar je laptop en vice versa.

Een andere optie is natuurlijk je account upgraden. Een premiumaccount kost je normaal 3 euro per maand, maar om de gratis gebruikers te overtuigen van de overstap te maken, geeft LastPass korting aan wie voor 16 maart zijn account upgradet. Dan kost het 2,11 euro per maand. Als ook dat je niet overtuigt LastPass te blijven gebruiken, dan kijk je best uit naar een ander programma. In deze koopgids wachtwoordmanagers geven we je enkele suggesties.


9 REACTIES

  • Dag Danny,

   Ik gebruik zelf LastPass voornamelijk op mijn laptop, dus voor mij persoonlijk voelde de aangekondigde veranderingen niet zo drastisch aan. Als je de app natuurlijk diverser gebruikte, dan kan ik er wel voor inkomen dat deze maatregel een flinke afknapper kan zijn om de het verder te gebruiken. Ik heb de intro een beetje herschrijven om ook dat sentiment beter te vatten.

 1. Vreemd, nog steeds niets over ontvangen… En ik gebruik de dienst al sinds 2014. Heel lang heb ik zelfs voor de premium versie betaald om LP te kunnen gebruiken op Android (was toen een ‘premium feature’). Dat kostte toen $1 per maand. Toen ze die feature beschikbaar stelde voor iedereen had ik natuurlijk geen nood meer aan premium. Zoals zoveel klanten, duidelijk! 😀
  Voor mij zou dat willen zeggen dat ik sowieso zou moeten betalen en gezien ik de laatste tijd steeds meer problemen heb met LP is het eens tijd voor verandering. Dashlane kost ongeveer evenveel en ziet er volgens mij een veelbelovend alternatief uit. Ik heb al m’n wachtwoorden (wow, meer dan 500!) probleemloos overgebracht. Nu genieten van de 30-dagen trial. Het werkt alvast veel beter waar LP faalt. Bedankt voor de update, TechPulse!

  • Dag Timmy,

   Ik kreeg deze ochtend een melding toen ik mijn kluis opende, jij niet? Je zal de melding ongetwijfeld nog wel te zien krijgen. Benieuwd hoeveel gebruikers hierdoor zullen afhaken, afgaande op de reacties op dit artikel alleen al maakt LastPass zich niet erg populair.

   • Dag Jens

    Inderdaad, de melding is te zien bij het openen van de kluis (die kluis openen die ik niet vaak) en een dag na mijn bericht kreeg ik ook de mail van LP. Ik vind de manier waarop ze dit aanpakken niet echt super en ik had al maanden problemen met de ‘autofill’ functie op m’n mobiel toestel. Waarschijnlijk niet toevallig biedt Dashlane nu ook een korting van 25% dus met de code SAFETYD25 heb ik daar een premium abonnement genomen – bekijk die ook maar eens in jullie koopgids. Ik vind dat deze veel vlotter werkt en mooier oogt ook, ze kwam naar voor in een zoektocht naar “best password managers” (Keeper is precies ook de moeite). Ik ga dus mijn LP account, na 7 jaar, helemaal laten verwijderen. Kan tellen als statement, denk ik. Bovendien bieden browsers ook steeds vaker goed uitgewerkte “gratis” gesynchroniseerde wachtwoordmanagers. Voor mij bieden die te weinig functionaliteit maar voor de meeste gebruikers zou ik eerder die aanraden.

 2. Ik gebruik sinds zolang ik me herinner de gratis versie van Lastpass, van toen er nog sync was tussen devices. Dit is terug naar af dus. Hun dienst is die 3 EUR per maand zeker waard, maar ik keek toch even rond en ben gemigreerd naar een (gratis account bij) Bitwarden, dat me tot nog toe minstens even goed lijkt als Lastpass – voor de functies die ik nodig heb. Ze hebben desktop apps voor alle platformen, extensies voor alle browsers en ik heb met enkele clicks mijn 100-den paswoorden van Lastpass kunnen importeren, inclusief de folderstructuur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here